Több mint 70 taggal megalakult a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció

2018.10.09

Megalakult az innovációs és technológiai miniszter által kezdeményezett Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció. Az MI Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon. A több mint 70 nemzetközi és hazai céget, egyetemeket, tudományos műhelyeket, szakmai és közigazgatási szervezeteket tömörítő MI Koalíció működését a Digitális Jólét Program (DJP) biztosítja.

 

A digitalizáció korunk egyik legátfogóbb modernizációs kihívása, amelyre a jó válaszok megtalálása alapvető fontossággal bír a magyar társadalom, gazdaság és állam számára. A gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen hazánk az élvonalba kerüljön. Az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztések mellett a Mesterséges Intelligencia (MI) is ilyen lehetőséget kínál Magyarország számára.

 

Az MI Koalíció Infotér Konferencia keretében megtartott alakuló ülésén több mint 70 nagyvállalat, hazai kkv és startup vállalkozás, egyetemi és tudományos kutatóműhely, szakmai és közigazgatási szervezet képviselői írták alá az MI Koalíció Alapító Nyilatkozatát 2018. október 9-én, Balatonfüreden. További közel 20 szervezet jelezte csatlakozási szándékát. A Koalíció nyitott, így a későbbiekben is bárki csatlakozhat hozzá.

„A koalíció megalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen a területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez. A napjainkban zajló negyedik ipari forradalmat az intelligens, döntésképes robotok megjelenése, elterjedése jellemzi. Fontos, hogy hogyan viszonyulunk az intelligens gépekhez, és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak a tömeges alkalmazásuk kapcsán felmerülő kérdésekre” – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit, állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítva az MI-fejlesztők, az MI felhasználói oldalát képviselő piaci és állami szereplők, az akadémiai szféra, a szakmai szervezetek és az állami intézmények között.

 

Az MI Koalíció emellett részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében is.

 

Az MI Koalíció célja, hogy hazánk az MI fejlesztések terén mihamarabb az európai élvonalba kerüljön, ezáltal Magyarország a nemzetközi MI közösség fontos referenciapontjává váljon; az MI alapú fejlesztések széleskörű elterjedésének és alkalmazásának köszönhetően jelentősen erősödjön a hazai vállalkozások versenyképessége; a magyar startupok és kkv-k nagy arányban vegyenek részt MI fejlesztésekben, akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben; az állam és a digitális ökoszisztéma minden szereplője az adatvagyonok átgondolt, tisztességes, szabályozott és hatékony hasznosításával, az MI-megoldások felhasználójaként vegye ki a részét a magyar társadalom és a nemzetgazdaság fejlesztéséből.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.