5GK - Magyarországi 5G Koalíció

A legújabb generációs mobilhálózati technológia, az 5G egészen új dimenziókat nyit a mobil adatátvitelben. Hazánk a világ élvonalába tartozó 4G, illetve 4G+ mobilhálózattal rendelkezik, így jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy a mobil távközlés terén megszerzett pozíciónkat ne pusztán megőrizzük, hanem versenyelőnyre váltsuk a digitális átalakulás következő szakaszában meghatározó 5G mobil fejlesztések terén vállalt kezdeményező szereppel.

A Digitális Jólét Program által kezdeményezett Magyarországi 5G Koalíció (5GK) célja, hogy Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében. A célunk, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése, gyakorlati alkalmazása.

2020 után az 5G mobilszolgáltatás az élet minden területén szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani, megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – így többek között a vezető nélküli (önvezető) és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city fejlesztések - infrastrukturális hátterét. Napjainkban a világban az 5G technológia szabványosítása és tesztelése zajlik. Magyarországon 2018 közepére elkészül az Európában is egyedülálló, önvezető járművek kipróbálására is alkalmas zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Ez a környezet alkalmas lesz arra, hogy az intelligens közlekedés területén az 5G hálózatba kapcsolt járműveket teszteljék és közlekedési szituációkat éles környezetben modellezzék.

A Magyarországi 5G Koalíció 2017. június 19-én alakult meg negyvenhat kormányzati és piaci szereplő, szakmai és érdekképviseleti szervezet, egyetem és tudományos műhely részvételével.