Fintech Stratégia

A financial technology (Fintech, FinTech vagy fintech, a továbbiakban: fintech) olyan, digitális környezetben létrehozott és digitális eszközökön működtetett innovatív termékek és szolgáltatások összefoglaló elnevezése, amelyek a pénzügyi szektor intézményei (hitelintézetek, biztosítók, befektetési szolgáltatók, pénztárak, egyéb pénzforgalmi intézmények stb.) által nyújtott pénzügyi szolgáltatások korszerű versenytársaként a szolgáltatási kínálat kibővítésére jönnek létre abból a célból, hogy az adott szolgáltatás igénybevétele kényelmesebb, gyorsabb és/vagy olcsóbb legyen, vagy az innováció jegyében új ügyféligényeket generáljon.

A digitalizáció legújabb fejleményeit érzékelve a Digitális Jólét Program (DJP) kiterjesztéséről szóló, az 1456/2017. kormányhatározattal elfogadott DJP 2.0 dokumentum stratégiai fejlesztési területként határozta meg a különböző ágazatok digitalizációs stratégiáinak elkészítését, ezek közt (a DJP szakmai döntése alapján) az elsők között kell elkészíteni a hazai pénzügyi szektor digitalizációs stratégiáját, különös tekintettel a rendkívül gyorsan fejlődő pénzügyi technológiai megoldásokra (fintech) és a blokklánc-technológia (blockchain) széles körű alkalmazhatóságára.

Amennyiben egy adott állam gazdasági ökoszisztémáját, piacát felkészületlenül éri a nemzetközi technológiai óriások érkezése, a kiszolgáltatottságból fakadóan tevékenységük hozamait nagy arányban ki is viszik az országból.

Az itthoni innovációs kultúrára, a magas hozzáadott értékű intellektuális erőforrásokra alapozott gyors ütemű felzárkózás ugyanakkor a fintech területen is kiugrási lehetőséget jelent hazánknak, mivel ebben a versenyben minden ország azonos feltételekkel áll a rajtvonalhoz.

Magyarország Fintech Stratégiája letölthető PDF formátumban >>>

A DJP a fintech stratégiában foglalt pillérek mentén építi fel ágazati szakmai tevékenységét és alakítja ki szakmai együttműködéseit.