NTG - Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

Mind a digitális gazdaság növekedéséhez, mind a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, mind pedig az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez nélkülözhetetlen feltétel a megfelelő minőségű digitális infrastruktúra.

A Digitális Jólét Program keretében az elmúlt időszakban jelentős előrelépés történt a Szupergyors Internet Program (SZIP) megvalósításával.  A SZIP célja, hogy a nagyarányú hálózatfejlesztések eredményeképp 2018 végére minden magyar családnak lehetősége legyen a legalább 30 Mbit/s sebességű szupergyors internet-szolgáltatás igénybevételére. Nagy ütemben halad az állam, az önkormányzatok, a közigazgatás által igénybe vett internet hálózat, vagyis a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztése is. Az önkormányzatok, az állami szervek ennek révén tudnak korszerű e-közigazgatási szolgáltatásokat nyújtani. Mindezekhez kapcsolódik a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program, amely a teljes magyarországi kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézményrendszer számára biztosít integrált országos hálózati infrastruktúrát és szolgáltatásokat. 

Az NTG-nek köszönhetően eddig 104 állami intézmény szolgáltatásainak korszerűsítése történt meg, és több mint 3600 végpontra épült ki új hálózati csatlakozás, a rendszer alapkapacitása tízszerese a korábbinak és közel háromszoros adatforgalmat kezel.