Végérvényesen megváltozott a gondolkodásunk a digitalizációról

2020.06.15

A járvány elmúlt három hónapja alatt években mérhető fejlődés ment végbe a digitális technológiák felhasználása terén és visszafordíthatatlan változás ment végbe az emberek és a felhasználók gondolkodásában is: nagyon gyorsan új szokásokat alakítottak ki, miközben elkezdték máshogy használni digitális eszközeiket – mondta Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője a Computerworld InnoWorld online konferenciáján.


Jobbágy László
 előadásában emlékeztetett, már 2016-ban is léteztek olyan cégek Magyarországon, amelyek a nemzetközi piacon is versenyképes, magas hozzáadott értékkel bíró digitális terméket kínáltak. Sőt az említett időszakot a forrásbőség jellemezte, így ezek a cégek viszonylag könnyen juthattak anyagi támogatáshoz. A problémát inkább az jelentette, hogy a digitális átállás szemléletváltást is követelt, amit csak nehezen léptek meg az érintettek.  


A pandémiás helyzet éppen ezt a szemléletváltást gyorsította fel a magyar piacon, hiszen a hagyományos értékesítési formák nem működtek többé – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy mindazok a cégek, akik az elmúlt három hónapban nem álltak át az online kereskedésre, nagyon nehéz helyzetbe kerültek.


A szakember kiemelte, hogy a digitális oktatás területén is jelentős fejlődés történt, amihez elengedhetetlen volt a pedagógusok összefogása. Szinte egyik napról a másikra kellett átállniuk a digitális tanrendre, s ehhez az eszközök mellett új szemléletre is szükségük volt.


A techcégek gyors reagálására bizonyság az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejött, a DJP koordinálásával megvalósuló Digitális Összefogás, amelyben a csatlakozó tagok  ingyen és jelentős kedvezményekkel osztották meg szolgáltatásaikat. „A támogató környezetben, tucatjával csatlakoztak a cégek, és milliárdos értékben ajánlottak fel digitális termékeket, hogy csökkentsék a járvány okozta negatív hatásokat” – fogalmazott Jobbágy László.


A DJN Kft. ügyvezetője ugyanakkor arra is ráirányította a figyelmet, hogy a kialakult helyzet önmagában óriási, eddig nem tapasztalt innovációs lehetőséget hordoz magában, így többek között a távmunka elterjedése is számtalan módon hat az élet különböző területeire. Így például csökken a cégek irodafenntartási költsége, a városi forgalom, ezért tisztábbá válhat a levegő, ami pedig az emberek egészségére hat jótékonyan – sorolta a következményeket hozzátéve  –  hogy ezek a változások megváltoztatták az emberek gondolkodását, és ez megmarad a jövőben is.     


A Computerworld InnoWorld online konferenciáján olyan szakemberek ültek össze, akik az innovációban találtak, vagy kínálnak választ az elmúlt időszakban felmerült kérdésekre.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.