Távtanítást támogató információk az Európai Unióban

2020.05.26

Linkgyűjtemény és rövid ismertetők adnak Európai Uniós áttekintést az oktatási anyagokról a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben. A tananyagok túlnyomó része angol nyelvű, de bizonyos segédanyagok képzések és webináriumok megtalálhatóak magyar nyelven is.

A Digitális Jólét Program (DJP) Digitális Módszertani és Pedagógiai Központja (DPMK) által összegyűjtött információkból kiderült, hogy a kurzusok közül néhány online támogatást is kínál és emellett tanúsítványt is kiállít a résztvevőknek a sikeres teljesítés után.


Az ajánlott weboldalakon található linkekről számos egyéb oldal és forrás is elérhető. Az ingyenesen elérhető platformokról és uniós finanszírozású projektekből segédanyagokat is ajánlanak, így például az European Schoolnetet, mely a tanulás megszervezését segíti a koronavírus-járvány idején, avagy az European Schoolnet Academy-t, mely ingyenes képzési lehetőséget kínál a pedagógusoknak.


Az europeana, azaz „A kulturális örökség digitális könyvtára” kezdeményezés elkötelezetten támogatja a közös európai kulturális kincsek digitális platformokra helyezését. Ennek keretében működik az oktatást támogató oldal, amelyen számos, a tanítás folyamatába könnyen beépíthető tananyagelem található. Néhányuk magyarul is elérhető, többek között egy olyan webinárium, amely éppen az europeana iskolai felhasználásával ismerteti meg az érdeklődőket. A SCIENTIX, a természettudományos oktatás európai közösségének weboldala pedig főként a reáltantárgyak oktatóinak kínál hasznos segédanyagokat.


A School Education Gateway 23 európai nyelven – köztük természetesen magyarul is – betekintést biztosít a pedagógusoknak, az intézményvezetőknek, az oktatáspolitika szereplőknek és a szakértőknek az oktatásban folyó munkába. A közismert Erasmus+ program pedig lehetőséget nyújt az iskolák számára nemzetközi projektek megvalósítására. Ezen az oldalon található egy kurzuskatalógus is, amely pedagógusokat és egyéb iskolai munkatársakat invitál szakmai fejlődésre lehetőséget nyújtó online kurzusokra.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.