Most minden szülő szembesülhet azzal, mit is csinálnak gyermekei az interneten

2020.03.19

A koronavírus miatt bevezetett járványügyi helyzet – amikor a diákok otthon tanulnak digitális eszközök segítéségével – azért is érdekes, mert a szülők láthatják, hogy mit is csinál gyermekük az interneten – mondta Farkas Attila Erik, a Digitális Jólét Program szakértője az InfoRádiónak adott interjújában.


A szakértő kifejtette, ez egy olyan szituáció, amikor a szülők könnyebben nyomon követhetik gyermekeik internetes aktivitását, platformhasználatát és digitális szokásait. A szakértő fontosnak nevezte, hogy a szülők vegyenek részt ebben a folyamatban, vagyis szánjanak időt arra, hogy valóban megfigyeljék gyermekeik internetes tevékenységét; ebből a szempontból a hét és tizenhárom év közöttiek a legérzékenyebbek, tehát rájuk különösen figyelni kell – hangsúlyozta.


Az online tanulás kapcsán azt mondta, célszerű ellenőrizni, hogy tényleg az iskola javasolta-e azt az oktatási felületet, amit a gyermek használ. Fontos meggyőződni arról, hogy érkezik-e például reklám ezen a platformon keresztül, vagy hogy hozzáférhetnek-e idegenek a tanulók közötti beszélgetéshez. Érdemes megbeszélni gyermekeinkkel a mostani helyzetet, különös tekintettel az online tanulási módra, és felhívni a figyelmüket azokra a veszélyekre is, amit az internet rejt számukra. 


„A digitalisgyermekvedelem.hu honlapon elérhetővé teszünk mind a pedagógusok, mind a szülők, mind pedig a gyermekek számára olyan tartalmakat, amelyek segítik őket ebben a folyamatban” – emelte ki a szakértő. Hozzátette, nagyon fontos, hogy odafigyeljenek a képernyőidőre, és arra is, hogy szétválasszák az internetes tanulást a szórakozástól. Iktassanak be szünetet az online órák és például a barátokkal történő chatelés között.


Figyelni kell arra is, hogy milyen adatokat osztanak meg a gyerekek ezeken a felületeken – hangsúlyozta, hozzátéve, arra is ügyelni kell, hogy a gyermekek milyen információkhoz férnek hozzá a világhálón, hiszen a hamis hírek növelhetik a pánikot.


Az InfoRádióban elhangzó interjú részlete teljes terjedelmében itt meghallgatható.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.