Gigabit társadalom és 5G a 20. Internet Hungary konferencián

2019.10.02

Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője a 20. Internet Hungary konferencia 5G Stratégia című panelbeszélgetésén többet között a 5G jövőbeli felhasználási eseteiről beszélt.


A szakértő elmondta, hogy a következő 5 évben megjelennek az 5G felhasználás különböző üzleti esetei, így 3 éven belül a b2b majd 5 éven belül a b2b2c megoldások és felhasználások – ilyen lesz az intelligens közlekedés megjelenése, egymással és a környezettel kommunikáló okos járművek, melyek a balesetek számát, a dugókat és a környezeti terhelést is csökkenteni képesek.


Az 5G diszruptív hatása közvetetten is a következő 5 évben jelenik meg: az okos közlekedési eszközökkel a biztosítási piac és a forgalomirányítás rendszere is komoly átalakuláson megy majd át.


A piaci szereplők folyamatosan keresik azokat az üzleti modelleket, amelyek mentén az 5G beruházási költségei megtérülhetnek. A hagyományos távközlési piaci szereplőknek meg kell találniuk az együttműködési formákat a vertikumokkal, ahol utat törhetnek az 5G megoldások.


A zalaegerszegi tesztpálya kapcsán felmerült kérdésekre Mácz Ákos elmondta, hogy a tesztpálya európai szinten unikális, hiszen nyílt tesztpálya, mely alkalmas az 5G-re épülő intelligens közlekedési megoldások használatára. A pálya smart city zónájában az ökoszisztéma széles spektrumát tekintve van lehetőség tesztelésekre.


Mácz Ákos elmondta, hogy az 5G Koalíció egyik kiemelt prioritású feladata a lakossági és vállalkozói disszemináció és folyamatos tájékoztatás az 5G bevezetésével kapcsolatosan. A társadalom és a gazdaság szereplőinek ismeretszintjét, attitűdjét emelni szükséges – a félelmek és aggodalmak csökkentése mellett.

Gigabit társadalom


Az Internet Hungary Gigabit társadalom című panelbeszélgetésben a Digitális Jólét Programot dr. Huszty Csaba infrastruktúra szakértő képviselte.


Dr. Huszty Csaba elmondta, hogy az állam egyik legfontosabb szerepe a Gigabit társadalom kiépülésében a hálózatok kiépítésének ösztönzése a hozzáférési esélyegyenlőség biztosítása érdekében, valamint hogy a jövőálló gigabit-képes hálózatokban ne merülhessen fel kapacitáskorlát.


A Gigabit Stratégia alkotása folyamatban lévő munka, melyről még a szolgáltatói konzultáció nem zárult le. A stratégia készítése összhangban van az Európai Unió Gigabit Society célkitűzéseivel, melyek betartásán túl Magyarország szeretne az élbolyban maradni a hírközlési kérdésekben, ezért is készül a hosszútávú infrastruktúra fejlesztési stratégia.


Arra a kérdésre, hogy hol van az állam szerepe a Gigabit társadalom kiépülésében a szakértők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb a piac támogatása a nem megtérülő területek lefedésével, annak érdekében, hogy a hálózat mindenki számára elérhető legyen. Ugyanakkor priorizálásra lesz szükség a kiépítések során, mert a szakemberhiány okán 1-2 év alatt nem reális egy Magyarország méretű terület földrajzi lefedése. A következő években nem a hálózat sebessége lesz a valódi kérdés, új paraméterek vizsgálata kerül majd előtérbe, mondjuk a késleltetése. Egy biztos, szélessávú adatátvitelre szükségünk lesz.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.