Sok százan vettek részt a XII. Könyvtári Napon

2021.09.17

Mintegy nyolcszáz felsőoktatási hallgató vett részt a Magyar Információtudományi Alapítvány, valamint az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár közös rendezvényén, a XII. Könyvtári Napon. A Trefort-kertbe kitelepülő könyvtárak és levéltárak mellett jelen volt a Digitális Jólét Program (DJP) a Mesterséges Intelligencia Koalícióval és a Kézai Simon Programmal.


A nagymúltú rendezvényen a hallgatók megismerhették a kutatási szempontból fontos intézményeket, és beiratkozhattak az őket érdeklő könyvtárakba, levéltárakba. A kiállítók pedig bemutathatták szolgáltatásaikat és forgalmazhatták kiadványaikat.


A DJP két területet mutatott be: a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívást, valamint a Kézai Simon Programot.


„A mai felsőoktatási hallgatóknak, a jövő kutatóinak mindenképpen tisztában kell lenniük az MI felhasználásának lehetőségeivel. A legfejlettebb keresőmotorok például ebbe a kategóriába esnek. Ugyanakkor fontos volt az is, hogy a hallgatók megismerhessék az MI Kihívást, amelynek fő feladata, a téma társadalmi tudatosítása.”
 – fogalmazott Nemes László, a rendezvény főszervezője, a Magyar Információtudományi Alapítvány kuratóriumi elnöke, a DJP digitális tudástár fejlesztője.


A Kézai Simon Program kezdeményezés célja pedig, hogy a régi analóg fényképeket, emlékeket digitalizálják és így mindenki számára elérhetővé, kutathatóvá tegyék, amely a történeti kutatásokkal foglalkozók számára fontos.


A rendezvényen mindkét téma iránt jelentős volt az érdeklődés.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.