Négy magyar középiskolás lány sikeres szereplése és rögtön egy ezüstérem – mérleg az első Lányok Európai Informatikai Diákolimpiáján

2021.07.20

A pandémia miatt az online térbe költözött a 43 ország részvételével, eredetileg Zürichbe tervezett, 2021. június 14. és 19. között lezajlott verseny, amelynek Magyarország is alapító tagja. Az esemény fő célkitűzése, hogy ösztönözze a lányok részvételét az IT-nyertversenyeken, bátorítsa őket a szektorban való érvényesülésre, egyszersmind női példaképeket mutasson fel a férfiak által uralt techvilágban. 


A kontinensviadalon Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, nagyszerű teljesítményével ezüstérmet szerzett. A tehetséges diáklány a magyarországi Nemes Tihamér informatikai versenyeken, és a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen több alkalommal is díjazott volt, illetve az Országos Magyar Matematikaversenyen is mindig dobogós helyen végzett.
 

Júlia iskolatársa, Nagy Boglárka, továbbá Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, illetve Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja is eredményesen szerepelt az EGOI kétnapos viadalán, amelynek mindkét versenynaján öt órát dolgozhattak négy-négy feladaton. Az eseményt a svájci szervezők online közösségi programokkal színesítették, ezen kívül a magyar csapat Szombathely, Kőszeg, Velem, Írottkő és az Őrség csodaszép környékét is felfedezhette.

Fotó: Végh Bence

Szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez a diákoknak, egyúttal minden lányt és nőt arra biztatunk, hogy bátran válasszon szakmát informatikai területen, vagy bármikor gondolja merészen újra az előtte álló lehetőségeket – akár karrierváltásként.


A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) magyarországi szervezéséről:

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös konzorciumban nyerte el a 2023-as IOI verseny rendezési jogát. A DJ Nkft. mint a konzorcium vezetője szervezi majd a rendezvényt, amelyhez a helyszínt az SZTE, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig az NJSZT biztosítja.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.