Schanda: járványhelyzetben az adatbiztonságra is kiemelt figyelmet kell fordítani

2020.06.17

Adatetikai ajánlást fogalmazott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésre a Digitális Összefogás platform. A dokumentumban foglaltakat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is támogatja. Az ajánlás kiadásának okairól, valamint a részletekről Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese nyilatkozott a koronavirus.gov.hu-nak.


„A koronavírus-járvány és az amiatt kialakult gazdasági-társadalmi helyzet rámutatott, hogy mekkora szükség van a digitális képességeink erősítésére. Elég, ha csak a tantermen kívüli digitális oktatásra, vagy az élelmiszerüzletek és vendéglők, bisztrók online megrendelhető házhozszállítási szolgáltatásaira gondolunk” – fejtette ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára azt is elmondta, hogy bár a digitalizációnak sok praktikus és kényelmes előnye van, figyelemmel kell lennünk az esetleges veszélyekre is. „Az elektronikus szolgáltatások igénybevételekor sok adatot megosztunk magunkról, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez kikhez jut el, miként gyűjtik, és a későbbiekben mi történik velük. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Digitális Jólét Program koordinálásával, a Digitális Összefogás keretében egy olyan adatetikai ajánlást fogalmazunk meg, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is támogat” – jelentette be Schanda Tamás.



A miniszterhelyettes elmondta: a magyar emberek fegyelmezettségének, szabálykövető magatartásának, az egészségügyben dolgozók megfeszített munkájának, valamit a gyors és határozott, megfelelően szigorú kormányzati döntéseknek köszönhetően Magyarország megnyerte a koronavírussal szembeni első csatát. Azonban, tette hozzá, fel kell készülni arra, hogy második hulláma is lesz a vírusfertőzésnek. „Amíg nincs vakcina, számolnunk kell ezzel a veszéllyel” – szögezte le.


Schanda Tamás szerint a veszélyhelyzetben a hagyományos – akár gazdasági, akár magánéleti szuverenitással kapcsolatos – mérlegelés átmenetileg megváltozhatott, a felhasználók adatvédelmi tudatossági szintje csökkenhetett. „A második hullámra való felkészülés keretében ezért erre is figyelmet kell fordítanunk. Még fontosabbá válik a jogszerű, felelős és átlátható adatkezelés a szolgáltatók részéről is” – jelentette ki.


A Magyarországi 5G Koalíció (5GK), a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció), a Hírközlési Érdekegyeztetési Tanács (HÉT), az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) részvételével megvalósuló Digitális Összefogás ajánlása szerint „az tekinthető etikus és társadalmilag felelős adatkezelői és adatgazdasági magatartásnak, ha a távoktatási, távmunkavégzési, illetve egyéb digitális szolgáltatók külön hangsúlyt fektetnek az érintettek tájékoztatására, és a veszélyhelyzet elmúltával megerősítést kérnek a veszélyhelyzet alatt gyűjtött adatok érintettjeitől a további adatkezelés engedélyezésére vonatkozóan, összhangban a jogszerűség, célhoz kötöttség és az adattakarékosság elveivel”. Az ajánlás teljes szövege az alábbiakban olvasható.


DIGITÁLIS ÖSSZEFOGÁS I. SZÁMÚ ADATETIKAI AJÁNLÁSA


A digitális ökoszisztéma legfontosabb jószága az adat, és az azokból álló adatvagyon, amelynek kezelése az új koronavírus terjedése okozta veszélyhelyzetben és védekezésben is kiemelten fontos kérdés. Ebben az időszakban az egyének, közösségek, vállalkozások és közintézmények tömegesen kezdtek el korábban nem tapasztalt mértékben használni távoktatási, távmunkavégzési vagy egyéb digitális szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a járvány terjedését gátló távolságtartás okozta kommunikációs és adminisztratív nehézségeiket átmenetileg áthidalják.


A veszélyhelyzetben a hagyományos – akár gazdasági, akár magánéleti szuverenitással kapcsolatos – mérlegelés, és az annak során figyelembe vett szempontok súlya átmenetileg megváltozik, áthelyeződik a veszélyhelyzet által a személyes és családi biztonságot, illetve a gazdasági egzisztenciát érintő jelentős, de nehezen felmérhető veszély hatására. Ha a digitális szolgáltatások használata során a felhasználók adatvédelmi tudatosság szintje emiatt csökken, még fontosabbá válik a jogszerű, felelős és átlátható adatkezelés a szolgáltatók részéről.


A veszélyhelyzet alatt megnövekedett szolgáltatás-igénybevétel körében követett adatkezelési gyakorlatokra vonatkozóan és az e körben átadott adatok kapcsán a Digitális Összefogás tagjai a következő ajánlást teszik:
Az tekinthető etikus és társadalmilag felelős adatkezelői és adatgazdasági magatartásnak, ha a távoktatási, távmunkavégzési, illetve egyéb digitális szolgáltatók külön hangsúlyt fektetnek az érintettek tájékoztatására, és a veszélyhelyzet elmúltával megerősítést kérnek a veszélyhelyzet alatt gyűjtött adatok érintettjeitől, alanyaitól a további adatkezelés engedélyezésére vonatkozóan, összhangban a jogszerűség, célhoz kötöttség és az adattakarékosság elveivel.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.