Országos esport konferenciát tartottak Debrecenben - mi lehet az esport jövője?

2019.11.21

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg csütörtökön az országos esport konferenciát a Debreceni Egyetemen. A Sport jövője, a jövő sportja elnevezésű rendezvényen mintegy 100 érdeklődő és előadó fordult meg.


A Digitális Jólét Program (DJP) és a Debreceni Egyetem közös konferenciájának célja az volt, hogy lehetőleg minél szélesebb körben gyűjtse össze a témában érintett szakembereket, témagazdákat, és fórumot biztosítson számukra. Ezért a program nagyon sokszínű lett: szó esett például a sportolók felkészítéséről, speciális tudásukról, az esport veszélyeiről is. Részleteiben tárgyalták az üzleti és jogi kérdéseket, szélesebb társadalmi összefüggésben az esport nyújtotta előnyöket például az oktatásban vagy a terápiában, de megjelentek a szélesebb társadalmi problémák, mint a gyermekvédelem vagy a függőségi kockázatok is.


Érdekes vita bontakozott ki az esport jövőjéről, hiszen egyelőre nem világos, hogy hosszú távon egy különálló szabadidőiparhoz tartozó részpiacról, hivatásos sportról vagy egy „buborékról” van-e szó, ami el fog tűnni. A szakemberek végül is inkább arra hajlottak, hogy az esport előtt komoly jövő áll, de valószínű az is, hogy széles tömegek nem fognak belőle megélni, inkább a szabadidős jellege fog dominálni. Ettől függetlenül már most fel kell készülni – a szükséges jogi háttér megalkotásával – az esport előretörésére. Jelenleg ugyanis több mint félmillió – más becslések szerint több millió - fiatal köthető az esporthoz Magyarországon, s a számuk folyamatosan emelkedik. Ez a réteg főként az úgynevezett alkalmi játékosokból (casual player, video gamer), illetve a közvetítéseket követőkből áll, de szép számmal vannak az amatőr versenyzők is, őket követi a hivatásosok szűk csoportja, akik néhány tucatnyian lehetnek.


Jelenleg Magyarországon majdnem húsz esport egyesület létezik, ezek közül kiemelkedik a debreceni DEAC-Hackers. A helyzetük azért is különleges, mert a Debreceni Egyetem többféle kara, intézete, tanszéke (informatika, pedagógia, sporttudományos) foglalkozik a témával; az esport egyesület tapasztalatai beépülnek az elméletbe, az elméleti eredmények visszahatnak a gyakorló esport tevékenységre. Ez a szimbiózis tovább erősödik majd a Nagyerdei Stadionban várhatóan 2020 első felében átadandó esport aréna, illetve az esport egyetemi képzés tervezett kialakításával és bevezetésével.


A rendezvényen előadást tartott mások mellett Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, illetve Dénes Ferenc a DJP Digitális Sport Tudásközpont divízióvezetője.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.