Az egyházi missziós munka hatékonyságát is segíthetik a digitalizációban rejlő lehetőségek

2021.10.15

A technológiai fejlődés vívmányait alkalmazva az egyház még eredményesebb evangelizációs munkát tud folytatni, összegyűjtve és elérhetővé válva a közösség minden tagja számára - hívta fel a figyelmet Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára „Az aktív hitélet támogatása digitális eszközökkel” című konferencián, amelyet Boldog Carlo Acutis, az internetezők védőszentjének tiszteletére tartottak.


A helyettes államtitkár a Digitális Jólét Program (DJP) és az ÉrMe Hálózat által közösen szervezett rendezvényen elmondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon már régóta elérhetőek, és egyre gyarapodnak a hit megélésének digitális színterei, elég csak a digitális bibliára vagy az online keresztény közösségekre gondolni. Hozzátette: felgyorsult digitális világunkban az egyháznak az online térben is egyre inkább jelen kell lennie ahhoz, hogy minden embert elérhessen, például a Szentatya ma már a Twitter-fiókján is üzen, egyes püspököknek Facebook-oldala van, és a keresztény influenszerek Youtube-csatornájukon is rendszeresen hirdetik az igét.


„Az egyházaknak fel kell térképezniük, hogy milyen digitális eszközök, felületek, módszerek szolgálják leghatékonyabban a missziós munkát.” – fogalmazott Nagy Balázs. Hozzátette: a konferencia előadói – egyházi személyek, keresztény influenszerek – éppen arra keresik a választ, hogy hogyan segíthetők a jövőben az evangelizációs folyamatok a különböző digitális eszközökkel és felületeken. 


Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a legjobb, legnemesebb „tartalmaknak” és céloknak is szüksége van az „új formára”, és mindig meg kell újulni, az adott kornak és körülményeknek megfelelően, így az egyháznak is érdemes kihasználnia a technológiai fejlődés által kínált lehetőségeket. Hozzátette: a mai konferencia a párját ritkítja, hiszen ebben a témában eddig Magyarországon még nem szerveztek szakmai konferenciát. „A rendezvényen a digitalizáció és az evangelizáció területe kapcsolódik egybe, s a témát olyan kiváló előadók járják körbe, akik a legkompetensebbnek és a legismertebbnek számítanak” – mondta a szakmai vezető. Megjegyezte, hogy a DJP munkája és jelentősége a pandémia időszakában felértékelődött: az elszigeteltség és a fizikai távolságtartás során a DJP mentorok országszerte, több tízezer rászoruló embernek segítettek gyógyszerekkel, élelmiszerekkel vagy akár egy napi jó szóval.


Andrásfalvy János, a szaléziak magyarországi tartományfőnöke előadásában kiemelte, Carlo Acutis, az első internetes evangelista, tizenöt éves volt, amikor meghalt, és tavaly avatták boldoggá Asissiben. A farmernadrágjáról és tornacipőjéről elhíresült fiú minden tekintetben megfelelt egy modern kamasznak, viszont az életét képes volt összekapcsolni a mély hittel és a keresztény vallással. „A milánói fiú élt-halt a számítógépért, ugyanakkor a keresztény értékeket is mélyen megélte, vagyis képes volt összeegyeztetni a kettőt” – húzta alá a tartományfőnök. Felidézte, hogy Carlo Acutis mindenkivel nagylelkű volt, szeretettel fordult a fogyatékkal élők, a gyerekek és a koldusok felé; szenvedéseit hősiesen viselte egészen a haláláig.


A konferencián előadást tartott többek között Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes; Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke; Dr. Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára és Kígyóssy Örs, a Kétigen Alapítvány operatív vezetője.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése