Mezőgazdaság 4.0: a mezőgazdaság nemcsak hatékonyabbá, de zöldebbé is válhat a jövőben

2021.11.10

A Mezőgazdaság 4.0, az adatalapú mezőgazdaság új utakat nyit a felelős vezetői döntések meghozatalában, és teret nyit az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) céljainak teljesüléséhez is – hangzott el a Digitális Jólét Program (DJP) november 3-án tartott szakmai konferenciáján.


A konferencián hazai és külföldi előadók mutatták be a European Green Deal (EGD) célrendszerét és a teljesüléséhez szükséges európai uniós és tagállami intézkedéseket, valamint a Mezőgazdaság 4.0 digitális, adatalapú technológiáit is. Az eseményen bemutatásra került a DJP keretében elkészült Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) is, amely nem egy önálló ágazati stratégiát rögzít, hanem a már kitűzött célokhoz igazodó, azokat a digitalizáció szemszögéből vizsgáló, s ezekre épülő konkrét cselekvéstervet fogalmaz meg. A DAS célja, hogy hozzájáruljon a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez.


A Mezőgazdaság 4.0 egy olyan technológiai és vezetés-irányítási reform, amely a digitális agrárgazdaság, az információs és kommunikációs technológiák, a nagytömegű adatok gyűjtésére és feldolgozására alapuló döntéstámogatást tesz lehetővé. A Mezőgazdaság 4.0 a precíziós mezőgazdaságban alkalmazott technológiák és szenzorok által előállított nagytömegű adatokra épül. Így az adat alapú mezőgazdaság teret nyit az EGD céljait figyelembe vevő farm menedzsmentnek is. A Mezőgazdaság 4.0 adatai alapján az erőforrások, a piac és a környezeti terheléssel kapcsolatos elvárások figyelembevételével az üzemi eredmények maximalizálhatók. A döntést a vezetői információs rendszerek, később a mesterséges intelligenciára alapozott döntés támogató rendszerek segíthetik.


A nemzetközi konferencia résztvevői között a termelés, az élelmiszeripar, kereskedelem, a beszállító szektor, a közigazgatás szerepelői, valamint a kapcsolódó tudományterületek szakértői is jelen voltak. Előadást tartott többet között dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Dr. Doris Marquardt, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság munkatársa és Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató helyettese is.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.