Szakmai workshopon tekintette át a Mesterséges Intelligencia Koalíció az elmúlt év eredményeit

2022.07.05

Közel 4 éve, hogy a Mesterséges Intelligencia Koalíció létrejött 78 nemzetközi és hazai cég, illetve egyetemek, tudományos műhelyek, szakmai és közigazgatási szervezetek részvételével azzal a céllal, hogy közösséget és fórumot biztosítson a magyar MI ökoszisztéma valamennyi szereplőjének, akik aktívan hozzá kívánnak járulni a magyar MI környezet és képességek fejlődéséhez. Támogatva azt a törekvést, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon. Jelenleg a Koalíció 383 tagot számlál.


Az MI Koalíció hagyományosan a nyár eleji időszakban szakmai fórumot szervez a hazai MI ökoszisztéma szereplői számára. A 2022. június 22-én tartott Mesterséges Intelligencia workshopon szakértő előadók összegezték az elmúlt időszak történéseit, tájékoztatták az résztvevőket az aktualitásokról. A délután folyamán pedig terület-specifikus workhsopokon folyt a közös tervezés.


Az energetika workshopon áttekintésre kerültek a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Stratégia energetikával foglalkozó megállapításait és célkitűzéseit. Olyan kompetencia mátrix alap készült, amelynek célja, hogy összegyűjtse az MI Koalíciós tagság képességeit. A résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van az energetika terület adatköreinek meghatározására, valamint az ezekhez való hozzáférésre, továbbá kiemelték az energetika és a mesterséges intelligencia szakértői közötti párbeszéd fontosságát, ezért hasonló szakmai beszélgetések fogják követni az eseményt szélesebb körben bevonva az energetikai szakma és a Technológiai és Ipari Minisztérium szakpolitikai képviselőit is.


A hazánkban elérhető nagy számítási kapacitás (HPC) témakörében a találkozó alkalmával áttekintésre kerültek a jelenleg és a közeljövőben elérhető kapacitások (ELKH, Komondor-KIFÜ) és az azokhoz történő hozzáférés. Kiemelten fontos feladat, hogy az MI Koalíciós tagság megismerje az elérhető kapacitásokat és lehetőség legyen azok igény alapú felhasználására is. Ennek érdekében további egyeztetések, tervezések történnek majd, hogy a felmerülő igények és a rendelkezésre álló kapacitások összetalálkozzanak és kihasználásra kerüljenek a szerverek.


Az ügyfélkapcsolat automatizálással és nyelvtechnológiával foglalkozó szekcióban a nyelvtechnológia területén jelenleg elért eredményeket mutatták be. Fejlesztési fázisban van az ún. GPT-3 architektúrára épülő modell, amely magyar nyelven is képes szöveg előállítására. A nyelvi modell bemutatását követően annak gyakorlati felhasználási lehetőségiről szólt a szakmai párbeszéd. Konzekvenciaként levonható, hogy a nyelvtechnológia forradalmi technológiai változások korát éli, amelyben a hazai fejlesztések kiemelkedőek a környező országok előrehaladásához képest.


A közvetlen európai uniós pályázati lehetőségeket mutatták be a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda képviselői, kiemelve a 2021-2027-es ciklus legnagyobb volumenű programjait a Horizon Europe, a Digital Europe, a CEF felhívásokra fókuszálva. A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal ismertette a Horizon Europe program most futó pályázati lehetőségeit és a várható prioritásokat 2023. közepéig.


Az MI Koalíció MI és adatért felelős szakdiplomatája bemutatta a már meglévő kétoldalú kapcsolatokat az egyes államokkal, illetve a nagy nemzetközi szervezetekben elvégzett munkát az elmúlt bő egy évből, kiemelve az OECD AI munkacsoport tevékenységét.

 

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.