Együttműködés a magyar innovatív tudásért

2019.07.25

A hazai nagyvállalatok és egyetemek közötti együttműködésre van szükség a magyar mérnöki szaktudás hazai érvényesüléséhez.


A magyar mérnökök munkáját úgy lehet a leghatékonyabban kiaknázni, ha folyamatos az együttműködés a felsőoktatás, a fejlesztők és az iparági szereplők között. Az MI Koalíció ezt az együttműködési platformot kínálja – jelentette ki Jakab Roland elnök az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik panelbeszélgetésén.


Sok más téma mellett a nemzettudatosság és a technológiák közötti összefüggés is terítékre került az idén 30. alkalommal Tusványoson megrendezett szabadegyetemen. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció elnöke emlékeztette a hallgatóságot, hogy az MI technológia legnagyobb változást előidéző tulajdonságai: az előrejelzés, az ajánlás és az optimalizálás. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően tud a technológia valódi áttörést hozni, ami a magyar mérnökök munkáját is dicséri. A technológia prediktív mechanizmusok révén többek között a baleset- és a betegségmegelőzésben hozhat majd lényeges javulást, és összességében egy olyan jóléti állapothoz vezet, amely lehetőséget biztosít az innováció ösztönzésére.


Ahhoz azonban, hogy a kiváló magyar mérnöki szaktudás Magyarországon érvényesüljön, a nagyvállalatok és az egyetemek közötti szoros együttműködésre van szükség. A fejlesztők ugyanis maguktól nem tudják, mit fejlesszenek, míg az iparági szereplők ismerik ugyan a problémákat, megoldást önállóan nem találnak. Ebben az egymásra találási folyamatban segít többek között az MI Koalíció – jelentette ki a szakember.


A koalícióban folyó munka három kiemelt rövidtávú célkitűzésre fókuszál. A Nemzeti Adatvagyon Ügynökség létrehozására, amely az állami adatok vagyonelemként való kezelésével és felelős megosztásával foglalkozik majd, az MI Kiválósági Központ kialakítására, amely egyebek között az alkalmazott kutatásokat fogja össze és érzékenyítési feladatokat lát el, valamint a Nemzeti Felhőközpont koncepciójának elkészítésére, amely az adatgazdák, az alkalmazásfejlesztők és a kutatók számára hivatott együttműködési felületet nyújtani. Az említett elemek megvalósítására vonatkozó intézkedésterv elkészítése folyamatban van.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.