Két és félmillió emberhez jutott el az MI Kihívás

2021.11.16

A tervezettnél két és félszer többet, két és félmillió embert értünk el a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás ismeretanyagával – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára november 9-én, a Mesterséges Intelligencia Koalíció ötödik plenáris ülésén a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

 

A Digitális Jólét Program által szervezett évértékelő rendezvényen a helyettes államtitkár felidézte, hogy az MI Koalíció 2018-ban alakult a szakmai közösség gondozása, valamint a kormányzat támogatása mellett, és mostanra a háromszázat is meghaladja tagjainak száma. Két évvel később pedig megalakult a Mesterséges Intelligencia Laboratórium és a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) is. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy „2020 végén indítottuk el az MI Kihívást, amelynek tananyagát megosztottuk a Visegrádi Együttműködés országaival is. Az eredeti elképzelések szerint 1 millió embert szerettünk volna elérni, de végül – a várakozásokat jelentősen meghaladva – mintegy 2,5 millió ember találkozott már a kihívással” Kiemelte: ugyanakkor a kapcsolódó képzés népszerűsítésében van még mit tenni, és a digitális kompetencia fejlesztésén továbbra is aktívan kell dolgozni. A kutatások kapcsán megjegyezte, Magyarországon már most is rendelkezésre áll akkora szuperszámítógépes kapacitás, ami kielégítheti a felmerülő igényeket, viszont ezen a területen is folyamatos fejlesztésre van szükség.

 

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke évértékelésében az egyik legfontosabbnak a tavaly bejelentett MI Stratégia végrehajtását nevezte meg. „Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen tisztában kell legyünk a már létező fejlesztésekkel, miközben állandóan lépést kell tartani az újonnan megjelenő technológiákkal is” – jelezte. A konkrét eredmények között megemlítette, hogy létrehoztak több iparági projektet, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a szakmai környezetet bevonják a közös munkába. Az elnök kiemelte továbbá az adattárca kialakítását, a magyar nyelvű automatizált ügyintézés fejlesztését és a nyelvtechnológiához kapcsolódó kutatásokat is. Az MI Kihívásról szólva megjegyezte: fontos, hogy a társadalom minden tagja megismerje ezt a technológiát, a benne rejlő lehetőségeket és veszélyeket is. Jakab Roland jelezte, hogy a téma szélesebb körben való megismertetését folytatják: konferenciákon, kiállításokon és szakmai fórumokon mutatják be a magyar MI ökoszisztéma eredményeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MI Kihívás még tart és a kurzust elvégzők december 31-ig PlayStation 5 játékkonzolokat is nyerhetnek.

 


Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője és a Nemzeti Adat Tudásközpont (NATUK) vezetője a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a versenyképes, szuverén államot szolgáló közigazgatás megújítása három pilléren áll, mely az adat, a robot és a hálózat. „Részben a Mesterséges Intelligencia Koalíció segítségével mindhárom dimenzióban jól állunk, és haladunk előre mind szabályozás, mind pedig intézményfejlesztés szempontjából”. Az adatok felhasználása pontosabb modellezést, illetve előrejelzést eredményez, ami pedig nagyban javíthatja a közigazgatás hatékonyságát; egyre nagyobb szerep jut majd a személyre szabott szolgáltatásoknak és a célzott problémakezelésnek. Ezekkel párhuzamosan pedig kialakulhat egy „egészséges egyensúly” a nemzeti adatgazdálkodás, az adatgazdaság és az adatvédelem között is. A kormány elköteleződését jelzi a témában a Nemzeti Adtavédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Adtavagyon Ügynökség és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont létrehozása. Dr. Gál András Levente kiemelte, hogy a magyar kis- és középvállalkozások egyelőre alacsony szinten használják ki az adatgazdaságban rejlő lehetőségeket, ezért ezen a téren áttörést kell elérni, hiszen a jobb kapacitáskihasználással akár 60 százalékos termelékenység javulást lehetne elérni.

 

A rendezvényen előadást tartott továbbá Dr. Nyikos Györgyi, a NAVÜ ügyvezetője is, aki elmondta, hogy a kormányzati és a piaci tájékoztatási folyamatokat dolgozzák ki, illetve az ehhez szükséges infrastruktúrát kezdték el kialakítani: közadatportál, közadatkataszter, adatvagyon leltár. A folyamatok megjelentek a Natv. végrehajtási rendeletében is, amelynek hosszú kifutása az adatalapú kormányzás megteremtése. A feladatokat az önálló jogi alanyisággal rendelkező NAVÜ Kft. a Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézményeként látja el.

 

Boa László, az MI Koalíció szakmai vezetője bemutatta, hogy az MI stratégia végrehajtását milyen működési modellel tudja támogatni leginkább a Koalíció és melyek azok a fő területek, technológia és iparág, ahol jelenleg is fókusztáltan folyik a szakmai munka. Dr. Benczúr András, a MILAB vezetője pedig beszámolt a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laborban eddig elért eredményeiről, kutatásairól és terveikről. Egyik legfőbb sikerükként könyvelte el azt is, hogy a konzorciumi tagintézmények (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Széchenyi István Egyetem, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Magyar Államkincstár) között korábban jellemző versengő állapot helyett mára már együttműködve, közösen dolgoznak a jelenleg az MILAB-ban futó hat alprojekten.

 

Az MI Koalíció elnökségének évértékelője után az MI kihívásban a legnagyobb aktivitást tanúsító tagoknak és a Magyar Mesterséges Intelligencia Stratégia végrehajtásában kiemelkedő szakmai tevékenységet nyújtó szakértőknek elismerő okleveleket adtak át. Az eseményen a résztvevők kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg az MI Koalíció kiemelt projektjeinek helyzetét.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.