Digitális élményközpont nyílt a fővárosban

2020.09.15

Budapest is újabb digitális élményközponttal gazdagodott. Mától az érdeklődők a Hidegkuti Nándor Stadionba látogatva felfedezhetik és kipróbálhatják a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket - mindezt térítésmentesen.

 
Az EDU&FUN Digitális Élményközpont átadó ünnepségén Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, hogy az új, Digitális központban egyebek mellett a robottechnikával, a 3D nyomtatással és az okostechnológiákkal is játékos formában ismertetik meg az iskolásokat és hétvégenként az érdeklődő családokat is.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, "jövőnkre pedig nagyrészt a technológiai fejlődés és a digitalizáció lesz hatással" - hangsúlyozta felszólalásában Schanda Tamás, kiemelve, hogy a digitális ismereteket hatékonyan fejlesztő élménykomplexum több mint 430 millió forintból valósult meg.


Az ITM miniszterhelyettese arra is ráirányított a figyelmet, hogy közös érdek annak elérése, hogy minél többen válasszanak műszaki, informatikai pályát hazánkban, amit a megnyitott új digitális központ a jövőben jól tud szolgálni.   A központ szervezett programjai az iskolások digitális tudását, technológiai ismereteit jelentősen bővíti és ez markánsan befolyásolhatja pályaválasztási döntésüket is - húzta alá az államtitkár.
 
Schanda Tamás azt mondta, hogy nemzetstratégia cél azon területek erősítése, amelyek meghatározzák a jövőt. A digitális képességek fejlesztése, az innovatív technológiák megismertetése mind hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szinten is versenyképes ország legyünk - sorolta.
 
Solymár Károly Balázs a tárca digitalizációért felelős helyettes államtitkára az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy a 2016-ban indult Programozd a jövőd elnevezésű projekt legnagyobb eredményét a digitális élményközpontok jelentik. Győrben több mint 16 ezer gyerek vett már részt ilyen foglalkozáson, a februárban megnyílt debreceni központban már mintegy ezren fordultak meg, a következő központ pedig Zalaegerszegen nyílik - tette hozzá.
Solymár Károly Balázs azt is elmondta, hogy az átadott élményközpontok azt a célt szolgálják, hogy minél többen válasszák az informatikai felsőoktatást. A központokban az iskolás csoportok képzett pedagógusok segítségével játékos foglalkozások keretében tanulhatnak meg programozni, vagy éppen megismerhetik a 3D nyomtatást. Továbbá játszhatnak robotokkal és programozhatják is azokat - tette hozzá.


Buranits Ildikó, az MTK alelnöke arról beszélt, hogy az MTK arra törekszik, hogy első legyenek a közösségépítésben, az innovációban, valamint a tudás megszerzésében és megosztásában, ezért nagy megtiszteltetés számukra, hogy stadionuk otthont adhat egy digitális élményközpontnak Székesfehérvár, Győr és Debrecen után.
 
A digitalizáció napjainkra a sikeresség és a gyarapodás legfontosabb eszközévé vált, ezért a digitális kompetenciák megszerzése kulcsfontosságú, elengedhetetlen a felnövekvő nemzedékek számára - hangsúlyozta.

 
Tisza Géza, az EDU&FUN Digitális Élményközpont Budapest szakmai vezetője arról is beszélt, hogy a központban az érdeklődők a padlórobotokat, az ipari robotokat és a humanoid tanulni képes robotokat is megismerhetik, miközben felfedezhetik az ide látogatók a 3D tervezés, a szkennelés és a nyomtatás folyamatát is. A központ okosotthon sarka a virtuális technológiákat mutatja be animációkészítő asztallal és a kiterjesztett valóság eszközeivel.

A központban minden foglalkozás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és érdeklődni az info@edufun.hu e-mail címen,
vagy a +3670 440 4400 telefonszámon lehet.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.