Használjuk tudatosan kedvenc online platformjainkat gyermekvédelmi és adatbiztonsági szempontból is

2020.04.01

Célcsoport: iskolás (elsősorban 7-13 éves) gyermeket nevelő szülők.

Azonnali üzenetküldésre alkalmas mobiltelefonos alkalmazások (csevegés, telefonhívás)


A Facebook Messenger:
a Facebook ingyenes üzenetküldő szolgáltatása, amely okos eszközről és számítógépről egyaránt elérhető. A FB Messenger kiválóan alkalmas szöveg, kép, videó küldésére, valamint több résztvevős videóhívásra is. A Facebook, illetve a Facebook Messenger regisztrációs korhatára egyaránt 13 év.

 

  • A Facebook azonban az Instagrammal való összekapcsolódása miatt könnyen elvonhatja a gyermek figyelmét az adott tevékenységről, a fókuszt másra áthelyezve, így 13 éves kor alatt használata nem ajánlott.
  • Amennyiben az iskola a Facebook-csoportban vagy Messengeren történő kapcsolattartás jelölte ki, a gyermek azt szigorúan szülői felügyelet mellett, az Ön fiókját használva tegye.
  • Ha ez nem megoldható, regisztráljanak 18 év alatti életkorral egy fiókot, amelyet kizárólag az iskolai feladatok elvégzésére, kapcsolattartásra használnak.
  • A Facebook és a Messenger a felületein végzett tevékenységekről és felhasználóiról folyamatosan adatokat gyűjt, ezek az úgynevezett digitális „lábnyomok”. Célszerű törekedni arra, hogy ön, illetve gyermeke lehetőség szerint minél kevesebb személyes adatot, információt adjon meg.
  • Ügyeljen arra is, hogy gyermeke ne keressen ismeretlen ismerősöket és 13 év alatt semmiképpen ne posztoljon vagy osszon meg plusz információkat magával kapcsolatban.


A WhatsApp:
egy ingyenesen használható üzenetküldő alkalmazás, amely mobiltelefonra, valamint asztali számítógépre is letölthető. A regisztrációhoz csupán a telefonszám megadása szükséges. A biztonságos szolgáltatáson keresztül üzeneteket küldhetünk, video hívást (akár csoportos vagy konferenciahívást) indíthatunk, de képet, hangot, videókat és egyéb dokumentumokat (word, exel, pdf, jpg.) is megoszthatunk másokkal. A WhatsApp lehetőséget nyújt az alkalmazáson belüli vásárlásra, bizonyos funkcióik eléréséért tehát fizetni kell. Regisztrációs korhatár 13 év.

  • Mivel a WhatsApp a Facebook tulajdonában van, így ez az alkalmazás is rengeteg adatot gyűjt a felhasználóról.
  • A földrajzi pozíciójától, az eszközzel kapcsolatos információkon át a felhasználói kapcsolatokig mindent figyel.
  • A WhatsApp használatát iskolai célokra, legfeljebb a szülő fiókján, telefonján keresztüli javasoljuk.


A Viber: olyan ingyenes alkalmazás, amely ugyancsak elérhető okos eszközről vagy számítógépről is. A szolgáltatáson belül hívásokat indíthatunk Viberen kívüli telefonszámokra is. Az alkalmazásban könnyen létrehozhatunk csoportokat, így csoportos üzenetváltást, konferenciahívást is kezdeményezhetünk. A Viber végponttól végpontig tartó titkosítást ígér, az alkalmazásba Facebook fiókkal, vagy telefonszámmal regisztrálhatunk. Szolgáltatáson belül lehetőség van fájlmegosztásra, tartózkodási helyünk megosztására, valamint jegyzetek készítésére is. Beépített QR-kód olvasó funkció is elérhető, amelynek használata gyermekek számára nem ajánlott, hiszen ezeken keresztül könnyen kapcsolatba kerülhetnek idegenekkel. Az alkalmazás lehetőséget biztosít önmegsemmisítő üzenetek küldésére is, ami az online zaklatás szempontjából kockázatos lehet. Amennyiben a Vibert saját készülékén használja a gyermek, a személyes adatok megadásánál ne engedélyezzünk semmit és az értesítéseket is kapcsoljuk ki.  


Magyarországon a regisztrációs korhatár 17 év, de szülői felügyelettel már 13 év fölött letölthető és használható.


Egyéb szöveges üzenetek és (video)konferencia hívásokra használatos alkalmazások


A Skype
: ingyenes alkalmazás, amelynek segítségével szöveges üzeneteket küldhetünk és hanghívást, videokonferencia beszélgetést is kezdeményezhetünk. Egy konferencia beszélgetésben egyszerre maximum 24 fő vehet részt, tehát alkalmas akár osztályok online összekapcsolására is. Lehetőség van továbbá fájlok és a képernyő megosztására is. A Skype HD-minőségű videót képes biztosítani, továbbá hagyományos telefonálásra is van lehetőség fizetős szolgáltatásában. A Skype a Microsoft tulajdona, első sorban a számítógépes felhasználást támogatja, de okos eszközökre is letölthető. A regisztráció 13 éves kor felett megengedett, ez alatt kizárólag szülői felügyelettel, illetve a szülő beleegyezésével lehet telepíteni, használni. Fontos kiemelni, hogy a 13 év alattiak nem tudnak ismeretlen felhasználóhoz kapcsolódni és nincs is rá lehetőség, hogy megtalálják őket, mivel Skype-nevük és email címük sem látható keresés alapján.

A Google Hangouts: a Google ingyenes csevegőalkalmazása, amely számítógépen a böngészőn keresztül a Gmail felületén, míg okoseszközön a Google alkalmazás-csomagjában érhető el. Hasonlóan a többi ingyenes programhoz használata egyszerű, azonnali üzenetküldésre és videóhívás is alkalmas. Előnye, hogy a Google többi szolgáltatásával összehangolva működik. A 13 év alattiak a Google szolgáltatásait szülői felügyelet (Google Family) alkalmazásával használhatják.


A Zoom:
a Zoom kedvelt online videokonferencia-eszköz, amelynek ingyenes – „freemium” változatában is akár száz ember találkozhat a virtuális térben. A jelenlegi távoktatási helyzetben az egyik leggyakrabban használt megoldás. Működik böngészőből, de letölthető számítógépre, telefonra és táblagépre is. A videokonferencián lehetőség van az élő hang és kép ki- és bekapcsolására, képernyő-megosztásra, és azonnali üzenetek küldésére is. A konferencián belül privát és csoportos csevegések is indíthatók. Google Drive- és Dropbox integrációval is rendelkezik. A Zoom regisztrációja során az e-mail címen kívül nem szükséges személyes adatokat megadni. A tanár által adott kóddal lehet belépni, a beszélgetésről pedig felvételt is lehet készíteni.


A GoToMeeting
: egy iOS, Android és Windows Phone platformokon elérhető videokonferencia-alkalmazás. Fejlesztője (LogMeIn) a koronavírus okozta helyzetben három hónapos ingyenes hozzáférést kínál a felülethez oktatási intézmények számára is. A videokonferenciához résztvevőként regisztráció nélkül is lehet csatlakozni.


A Discord:
olyan, minden platformra elérhető csevegő alkalmazás, amelyet eddig elsősorban az online játékosok (gamerek) használtak. A felhasználók zárt „szervert” hoznak létre, amelyen szobákat alakítanak ki, hogy azon belül csatornákat indíthassanak, a csevegés, így szervezett formába terelhető. Vannak üzenet- és hangalapú csatornák, továbbá a Discordon képernyőmegosztásra és fájlküldésre is van lehetőség. A Discordhoz meghívás alapján, felhasználónévvel és email címmel lehet csatlakozni, így abban az esetben, ha egy tanár ezt az alkalmazást választja, idegenek az iskolai csoportba nem kerülnek be. Az alkalmazás szülői felügyelettel használható. Ha egy iskola, vagy tanár ezt a platformot választja, a tanuló egy új, csak az iskolai kommunikáció céljára szóló profilt nyisson. Ha már regisztrált felhasználó, semmiképpen se kapcsolja össze az iskolát korábbi játéktevékenységével és ne használja párhuzamosan szórakozásra, magáncélra.


A Slack
: a Slack vállalati kommunikációs és kollaborációs platform, amely azonban iskolai tevékenységekre is jól használható. A Discordhoz hasonlóan egy zárt „szerveren”, csatornákban zajlik a kommunikáció, ahová csak meghívóval lehet belépni, és lehetőség van hashtagek használatára, illetve dokumentumok megosztására is. Ezt az alkalmazást akár az alsó tagozatosok is biztonsággal használhatják.


Virtuális tantermek


A Google Classroom:
olyan iskoláknak, nonprofit szervezeteknek és privát Google-fiókkal rendelkező felhasználóknak készült ingyenes szolgáltatás, amely leegyszerűsíti a kapcsolattartást a tanulók és oktatók között mind az iskolában, mind azon kívül. A Classroomban/Tanteremben a tanárok kurzusokat tarthatnak, feladatokat adnak, amelyre a diákok feltölthetik a megoldást, kommunikálhatnak és rendezhetik dokumentumaikat. A Classroom-ba a diákok Google-fiókjukkal léphetnek be, és ott a tanáruk által küldött kóddal vehetik fel az egyes kurzusokat. A Google Classrom egy zárt és biztonságos rendszer. Fontos, hogy a Google-fiók létrehozásánál mindig gyermeke valós életkorát adja meg. A 13 év alattiak szülői felügyelettel regisztrálhatnak, így kevesebb adatot gyűjt róluk a rendszer. A szülő a Google Family felületén és gyermeke fiókjában állíthatja be a biztonsági beállításokat. Az ide online feltöltött feladatok megmaradnak, visszakereshetőek, a diák tevékenysége ellenőrizhető, követhető.


A Microsoft Teams:
ez az alkalmazás az Office365 csomag része, vállalati és oktatási környezetben is használható. Szintén zárt felület, ahová meghívóval léphetünk be, microsoftos email címmel. Amennyiben az iskola nem ad ilyen email címet, a gyermek valós életkorát adjuk meg, 13 év alatti gyermekünknek pedig szülői felügyelettel regisztrálhatunk email-fiókot. A Teams-en a gyerekek kurzusokba lépnek be, ahol a tanáruktól tananyagokat és feladatokat kapnak, az értékelés is a felületen zajlik. Biztonságos, oktatási célra jól használható rendszer. Az online feltöltött feladatok megmaradnak, visszakereshetőek, a diák tevékenysége ellenőrizhető, követhető.


A HashtagSchool:
a Tanárblog hazai fejlesztésű keretrendszer, amelynek a koronavírus vészhelyzet idején minden funkciója ingyenes. A tanár létrehozhatja saját virtuális osztálytermét, videós órát tarthat, feladatokat oszthat meg és ki is értékeli azokat, sőt a rendszer a gamifikációra (játékosításra) is lehetőséget ad. A diákoknak csak a nevüket, emailjüket és egy jelszót kell megadniuk, a felületre a tanártól kapott csoportazonosítóval léphetnek be. Ez a rendszer is zárt, biztonságos, és a diákok tanulási folyamatának rögzítésére, értékelésére alapoz, az online felöltött feladatok megmaradnak, visszakereshetőek. Okoseszközzel is elérhető és semmilyen érzékeny adatot nem gyűjt.


Az Edmodo:
ez egy biztonságos, oktatásra szakosodott platform, amit tanárok, diákok és szülők is használhatnak. A tanárok csoportokat hozhatnak létre a diákoknak, és feladatokat adhatnak nekik, amelyeket aztán értékelhetnek. A feladatokat és az értékeléseket az alkalmazás megőrzi, azok visszakereshetőek. Az Edmondo ugyanakkor nem zárt rendszer: a tanárok egymással is kapcsolatba kerülhetnek, feladatokat, ötleteket, módszereket cserélhetnek. A diákok névvel, email címmel és belépési kóddal regisztrálhatnak. Az Edmodo-nak szülői felülete is van, a szülők láthatják gyerekeik osztályzatait, kijavított feladatait, és a tanárokkal is kapcsolatba léphetnek. Az Edmodo okoseszközökön is elérhető, a gyerekeknek szóló alkalmazás a Google Play Store-ban a Családbarát kategóriába került. Könnyen kezelhető felület, mely valóban csak a működéshez szükséges alkalmazás-engedélyt kéri.


A ClassDojo:
egy játékos, kisebb, 8-9 éves gyerekek számára alkalmas virtuális tanterem, ahol a tanárok feladatokat tudnak adni a gyermekek számára. A ClassDojo-nak van szülői felülete is, ott a szülő átláthatja gyermeke tevékenységét, és könnyen kapcsolatba léphet a tanárral is. A Class Dojo felülete barátságos, a kedves szörnyecskék és a gamifikáció módszerén alapuló pontrendszer motiválja a diákokat a tanulásra. A tanárok közösen is használhatják – egy osztálynak így elegendő csupán egy felületet felállítania, több tantárgy számára. Okoseszközzel és böngészőben is elérhető, családbarát alkalmazása. A felület rögzíti és visszakereshetővé teszi a diákok által beadott feladatokat.


Teszt-alkalmazások


A LearningApps:
ez egy eredetileg német nyelvterületen fejlesztett, erős magyar támogatással rendelkező feladatkészítő rendszer. A feladatok különböző típusúak lehetnek, (az ún. „tankocka”) mint például a többválasztásos teszt, párosító, faliújság, lóverseny. A nyilvános tankockákkal játszani lehet és azokat meg is oszthatják a felhasználók. A tanárok vagy a diákok regisztráció után saját tankockákat hozhatnak létre, akár meglévők alapján, akár önállóan. A tanárok csoportokat (osztályt) és korlátozott jogosultságokkal rendelkező diák-fiókokat is létrehozhatnak, ahol diákjaik tevékenységét követhetik. A LearningApps eléréséhez sincs szükség email cím megadására.


A WordWall:
a WordWall egy interaktív, magyar nyelven elérhető tananyagkészítő, amelyben a tanár különféle típusú feladatokat hozhat létre és oszthatja meg azokat saját virtuális tantermében. Az alkalmazásban a nyilvánosan elérhető feladatok módosítására is van lehetőség. A Wordwall-tevékenységek a diákok által teljesített feladatokként azonosíthatóak. A tanulók eredményeit rögzítik, így azok visszanézhetőek, továbbá lehetőség van csoportos játékokra is.


A Redmenta:
egy magyar fejlesztésű interaktív feladatkészítő alkalmazás. Böngészőből vagy okoseszközön is használható. Az egyes tesztekhez a pontozást és az időkeretet is előre be lehet állítani. A feladatlap publikálása után a tanár csoportot hozhat létre, ahol az érintett diákoknak engedélyezi a kitöltést, láthatja, és rögzítheti az eredményeket. Az alkalmazásba a meghívás link használatával történik.


A Socrative:
egy olyan, okoseszközön is elérhető feladatkészítő alkalmazás, amely valós idejű visszajelzést ad az elvégzett feladatok eredményéről és ezeket az eredményeket a tanár egy Excel táblázatba vagy egy pdf-be le is mentheti. A diákok kóddal férhetnek hozzá a feladatokhoz, és a nevüket is megadhatják. Az alkalmazásra a diákok azonban nem regisztrálhatnak, ezért tevékenységük más számára nem nyomonkövethető.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.