Gyermek és ifjúsági jogok, lehetőségek és jóllét a digitális korban

2021.10.06

A gyermekjogok értelmezése és újragondolása megkerülhetetlen a jelenlegi gyorsan változó online környezetünkben. A terület kiemelt szakértői cserélnek eszmét erről az egész világot foglalkoztató témáról 2021. október 7-8-án Budapesten, az Európa Tanács, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Digitális Jólét Program által szervezett, párbeszédre és közös gondolkozásra épülő hibrid konferencián. A rendezvényt Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőbeszédével nyitja meg.

 

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021. évi magyar elnökségének a „Gyermek és ifjúsági jogok, lehetőségek és jóllét a digitális korban” című szakmai konferenciája az Európa Tanács ötéves (2016-2021) stratégiájának digitális környezetre vonatkozó eredményeit is összegzi majd.

 

A rendezvény tematikájának középpontjában a gyermekek és fiatalok fizikai, intellektuális és lelki egészsége, a családi értékek és a családok helyzete, valamint a hátrányos helyzetű és a leszakadó társadalmi csoportok állnak. Az előadók és a kerekasztal beszélgetésen résztvevők kiemelt figyelmet fordítanak majd a koronavírus-járvány (COVID-19) következtében bevezetett különleges intézkedések, köztük a digitális oktatás, az online tanulás napi tevékenységgé válásának következtében megjelenő változások, veszélyek és lehetőségek, illetve a gyermeki, tanulói jogok érvényesülésének megvitatására. Az oktatási rendszerek digitális munkarendre történő gyors átállása jelentős részben a piaci szereplők és a hagyományos oktatási szektor, valamint a közigazgatás együttműködésének volt köszönhető. E téren a globálisnak tekinthető és egyedi, országspecifikus megoldások is egyaránt jól működtek. A konferencián bemutatásra kerülnek ezek a jó gyakorlatok is - lehetőséget teremtve a tagországok közötti szorosabb együttműködések kialakítására-, illetve Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának eddigi intézkedései is.


Az online környezet működésének ismerete, megértése, tudatos használata megkerülhetetlen kihívás – elsősorban a szülők számára. Van-e a szülőknek, a családoknak átgondolt, adaptív stratégiája az aktív és kreatív digitális gyermekkor ígéretét beárnyékoló online környezeti kockázatok kezelésére? Előadásában erre reflektál Sonia Livingstone professzor, a téma egyik legnevesebb szakértője.

 

A digitális gyermekvédelem problémáit tárgyaló szekcióban szó lesz arról is, hogy a technológiával kapcsolatos félelmek és remények hogyan alakítják a gyermekek életét, az online környezet mennyiben segíti, illetve nehezíti a gyermekjogok érvényesülését továbbá, hogy milyen komplex kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a digitális gyermekvédelem ügyének állapotát egy-egy tagállam annak komplexitásában lássa és ez alapján megtehesse a szükséges lépéseket a kockázatok minimalizálása érdekében.

 

A konferencián való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött: coe-bp-conference.hu/en

Digitális Jólét Nonprofit Kft.