Együttműködési megállapodást írt alá a Digitális Jólét Program és a Pécsi Tudományegyetem

2021.12.13

2021. december 13-án ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési megállapodást a Digitális Jólét Program, a Pécsi Tudományegyetem és az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. A megállapodást a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Dr. Gál András Levente, Prof. Dr. Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Bódis József, a pécsi egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke írta alá.

A felek a szakágazat digitalizációjának elősegítése érdekében a megállapodás keretei között több területen működnek együtt éves munkaterv szerint: a digitális egészségügy, az adatvagyon és adatelemzés, a digitális sport, a mesterséges intelligencia, az 5G egészségügyi és társadalmi hatásainak vizsgálata, a fintech és blockchain témák, a digitális tudatosság, a digitális fogyasztóvédelem, az adatvezérelt agrárium, vagy a drónprojektek. Folytatódik a novemberben megkezdett a pandémiás helyzetben különösen fontos egészségügyi adattárca kialakítása. Itt már folyik a deperszonalizált adattömegek összevetése, amely az ágazat, az ágazatirányítás és ügyfélélmény szempontjából alakítja át az egészségügyet ahhoz képest, ahogy ma ismerjük. Az aláírók közös projekteket kezdeményeznek regionális gazdasági elemzések, hatásvizsgálatok, vállalati versenyképesség vizsgálata kapcsán, illetve az innovációhoz és kutatáshoz kapcsolódó digitalizáció területén.



A projektek kiterjednek közös tanulmányok készítésére, szakdolgozatok és TDK dolgozatok támogatására, doktori kutatási témák meghatározására, speciális kollégiumra, digitális témahét szervezésére és kutatási tevékenység támogatására.

Dr. Gál András Levente üdvözölte az együttműködés hivatalos formába foglalását, majd kifejtette: „A Digitális Jólét Program szakmai elemző tevékenységét a magyar felsőoktatási intézmények hangsúlyos bevonásával valósítja meg, ezzel előmozdítva ezen intézmények nemzetközi szinten is értelmezhető szakosodását és specializálódását bizonyos digitalizációval összefüggő témakörökben. A DJP és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésének célja, hogy a közös munka eredménye beépüljön a képzési rendszerekbe, és további kutatómunkák, szakmai műhelyek létrejöttét serkentse.”

A DJP az elmúlt időszakban eredményes együttműködést valósított és valósít meg az Egyetemmel alapvetően a digitális ökoszisztéma gazdasági működésének témakörében.

Az együttműködés kapcsán Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese elmondta: „Az elmúlt időszak, a világjárvány felgyorsította azt a folyamatot, amit már amúgy is kiemelten kezeltünk, a digitalizációt. A PTE-n az elmúlt két évben számos tananyagot alakítottunk át digitálissá, illetve fejlesztettük a virtuális egyetemlátogatási lehetőségeinket is. Messze nem vagyunk azonban még a folyamat végén, hiszen ez egy napi szinten fejlődő terület, és ez a megállapodás is bizonyítja, hogy a pécsi egyetem igyekszik lépést tartani vele” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Bódis József az alapítvány képviseletében kiemelte: „Nyilvánvaló, hogy ma már bármilyen fejlesztést a digitalizáció oldaláról is vizsgálni, és támogatni kell. Saját tapasztalatok alapján is mondhatom, hogy az egészségügyben számos olyan digitális megoldás született a közelmúltban, amelyek valóban segítik és gyorsítják az egészségügyben dolgozók munkáját. Az alapítvány részéről azon vagyunk, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk az egyetem számára a fejlődéshez. Ennek egyik fontos alappillére lehet a digitalizáció” – húzta alá az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.