Digitális élményközpontot adtak át Debrecenben

2020.03.09

Megnyílt a DigiTér digitális élményközpont Debrecenben. A központ elsődleges célja az, hogy az iskolás korú fiatalok játékos formában, kreatív módon ismerhessék meg, próbálhassák ki a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket, ami által a diákok érdeklődése felkelthető az informatikai pályák iránt.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes átadáson elmondta, a győri és a debreceni után további két digitális élményközpontot alakítanak még ki hazánkban. A program fő céljának nevezte, hogy egyre többen jelentkezzenek informatikai képzésre, mivel jelenleg mintegy 25 ezer informatikai álláshely betöltetlen az országban.


2001 és 2014 között Magyarországon 35 százalékkal csökkent az informatikai képzésre jelentkező fiatalok száma, ez a tendencia azonban ezt követően, 2015 és 2019 között megfordult és 40 százalékkal emelkedett az informatikai szakirányt választó hallgatók száma. A digitális élményközpontokban az általános és a középiskolás diákok mostantől interaktív foglalkozások keretében ismerhetik meg a virtuális valóságot, a robotika és a robotprogramozás világát. A legújabb humanoid robotok és az okoseszközök segítségével pedig közelebb kerülhetnek a digitalizáció világához is.



Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy a digitális kompetenciák fejlesztésére a 2017-es tanévtől az egyetemeken és a főiskoláknak összességében 8,3 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) révén. E forrásból a debreceni Agóra központban kialakított DigiTér élményközpontra 361 milliót költöttek.



A magyar kormány az ország szuverenitása és a gazdaság versenyképességének erősítése érdekében növeli az informatikai képzettséggel és digitális kompetenciákkal rendelkező magyar munkavállalók számát, az informatikai vállalkozások és a képzőhelyek együttműködését, ami hozzájárulás az IKT-szektor (információs és kommunikációs technológiákat képviselő szektor) teljesítményének bővüléséhez is.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.