A digitalizációban nincs generációs különbség

2021.07.23

Téves az a szemlélet, amely a digitális eszközök felhasználásában a generációs különbségekre helyezi a hangsúlyt: ezen a területen a funkciónak és a felhasználónak van jelentősége – mondta Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) Szabadegyetemén, amit július 1-je és 4-e között tartottak Balatonszemesen. 


Az ügyvezető-helyettes a NIT rendezvényén tartott kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatta a Digitális Jólét Programot (DJP), megjegyezve, hogy a Program az egyik legszélesebb hálózattal rendelkezik Magyarországon. A fő fókuszpontok közé tartoznak az okos város fejlesztések, a Digitális Falu Program és a digitális térségfejlesztési referensképzés. Kifejtette, hogy a Magyarországon lévő mintegy 3200 település közül 2800 úgynevezett kistelepülés, vagyis ötezer fő alatti, így az okos város fejlesztések valójában többnyire a falvakat érintik. Ez azért szerencsés, mert a negatív demográfiai folyamatoknak a kistelepülések jobban ki vannak téve, mint a városok: nagy az elvándorlás, és jellemzően alacsonyabb a szolgáltatások és az infrastruktúra minősége. A fejlesztések éppen ezeket a problémákat próbálják kezelni, így fordíthatóak vissza az előbb említett negatív hatások.


Balla Attila hangsúlyozta, Magyarország jól áll a digitalizációban, ami annak is köszönhető, hogy korán, már 2015-ben elkezdték megfogalmazni a fejlesztéseket megalapozó koncepciókat, kialakították a megfelelő ökoszisztémát, sőt, bizonyos elképzelések már külföldön is utat találtak maguknak. Ennek egyik zászlóshajója a Mesterséges Intelligencia Stratégia, ami szintén a DJP keretei között jött létre. Felhívta a figyelmet, hogy elindult az MI Kihívás, ami egy bárki számára kitölthető kvíz, és a résztvevők között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A mesterséges intelligenciát egyébként számos területen használják, de ezek között kiemelt jelentősége van az agráriumnak vagy a közigazgatásnak.


A beszélgetésen szó esett még az okos campusok kialakításáról, ami kapcsán Balla Attila hangsúlyozta, itt is az a cél, hogy a szolgáltatások minőségét emeljék. Az oktatás – különösen a felsőoktatás – a koronavírus-járvány idején egyébként is fókuszba került, s a digitalizáció éveket fejlődött ezen a területen, az infrastruktúra azonban további fejlesztésre szorul.  


A fiataloknak tartott beszélgetésen felszólalt Bera Péter, Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont állandó szakértője és Csiky- Mészáros Ádám, a Digitális Exportfejlesztési Tudásközpont kiemelt ügyfél kapcsolattartója is. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az új ötletek megvalósításánál figyelembe kell venni, hogy a többségükből nem lesz késztermék vagy sikeres vállalkozás, ezért érdemes már az elején igénybe venni valamilyen mentor- vagy inkubációs programot. A DJP ebben is segítségére lehet az induló startupoknak, de a HYPER-rendszeren keresztül a már működő cégeknek is. 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.