Digitális Jólét Program Kiválósági Központ jön létre az ELTE-n

2020.04.27

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció különböző területein való jövőbeni együttműködésről. A megállapodás révén a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Kiválósági Központtal gazdagodik.

 

„A Digitális Jólét Program szakmai elemző tevékenységét eddig is a magyar felsőoktatási intézmények hangsúlyos bevonásával valósította meg, ezzel előmozdítva az intézmények nemzetközi szinten is értelmezhető szakosodását és specializálódását bizonyos digitalizációval összefüggő témakörökben” – mondta dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője. Hozzátette: a DJP és a felsőoktatási intézmények együttműködésének további célja, hogy a közös munka eredménye beépüljön a képzési rendszerekbe, serkentve a további kutatómunkák és szakmai műhelyek létrejöttét.



A megállapodás értelmében a felek mostantól számos területen tesznek közös erőfeszítéseket. Egymást segítve munkálkodnak a kutatás-fejlesztési projektek, szakdolgozatok és doktori kutatási témák (különösen a mesterséges intelligencia, az adatpiaccal és adatvagyon szabályozással összefüggő kutatások), valamint a digitális bölcsészet, illetve az e-kereskedelem fejlesztéséért.


„Az ELTE-t nem érte felkészületlenül a digitális átállás, hiszen egy több éves hatékony előkészület eredményeként született meg a megállapodás, amelynek fókuszpontja a digitális fogyasztóvédelem, a digitális egészség ipar fejlesztés, a digitális bölcsészet, a digitális innovációs ökoszisztéma park kialakítás, a digitális pedagógus képzés és továbbképzés megvalósítás, az adatvagyonnal, adatpiaccal való kutatások és a mesterséges intelligencia kutatások kiterjesztése” – mondta dr. Borhy László, az egyetem rektora.

 

Az együttműködési megállapodás aláírását követően átadták az év elején a DJP által meghirdetett Moór Gyula jogi-tudományos pályázat díjait is. A pályázók három szekcióban - Digitalizáció, Adatvagyon és Mesterséges Intelligencia - nyújthatták be pályamunkáikat, amiben a felsorolt területeken felmerülő jogalkotási és jogalkalmazási kihívásokat, az azokra adható válaszokat elemezték hazai és nemzetközi példák bevonásával.

 

Dr. Horváth Zita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a Moór Gyula díjnyertes pályázói nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is kiemelt kutatási területeken írtak meg kifejezetten XXI. századi, nagyszerű pályamunkákat, amelyekre ők maguk és egyetemeik is méltán lehetnek büszkék.

A felhívásra 17 pályamű érkezett, a szekciók első helyezettjei 300 ezer forint díjazásban és egy háromhetes gyakorlati lehetőségben részesülnek a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-nél.

 

A Moór Gyula jogtudós emlékére hirdetett tudományos pályázat győztesei:

 

- Adatvagyon témakör I. helyezettje: Szikszai Marcell: “Orwell már Kínában is? A társadalmi kreditrendszerek” (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar)

 

- Digitalizáció témakör I. helyezettje: dr. Ritó Evelin: “Az okos város, mint a digitalizáció nagy vívmánya” (Miskolci Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola)

 

- Mesterséges intelligencia témakör I. helyezettje: Ferencz Bálint: „00110011 – mondta a bíró, és felmentette a vádlottat. Az algoritmikus döntéshozatal aktuális kérdései” (ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola) 

A témában készült hang- és videofelvétel, a díjazottak és a díjátadók üzeneteivel, valamint az együttműködési megállapodás aláírásának hangképes anyagaival egyetemben a DJP Youtube csatornáján itt megtekinthető.

A díjazott pályamunkákat a DJP Stúdió oldalán tekinthetik meg, ide kattintva.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.