Megtartotta alakuló ülését a technológia területén tevékenykedő nők szervezete, a WiTH

2022.05.10

A Women in Technology Hungary (WiTH) Egyesület 2021-ben jött létre a Vodafone Magyarország kezdeményezésére a Lenovo Magyarország és a BOOKR Kids társalapításával. Az egyesület megalapításával egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platformot kívánnak létrehozni az alapítók, amely egyfelől párbeszédet generál a szervezet tagjai között, másfelől inspirációt, mentoringot és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára.


A hatékonyság kulcsa az innováció, amely csak a női jelenléttel érhető el. Fő küldetésük, hogy olyan programokat dolgozzanak ki, amelyek hálózatépítési lehetőségeket biztosítanak, elősegítik az ágazatban már dolgozó vagy a későbbiekben a technológiai szektor bármely területén, bármely pozícióban dolgozni kívánó nők karrierjét, szakmai fejlődését, a fiatal nők mentorálását.


2021-ben olyan, a technológiai és a digitális világban már kiemelkedő eredményeket elért női vezetőket kértek fel, hogy legyenek az egyesület tagjai, akik példamutatásukkal, szakmai hozzáadott értékükkel és sikerükkel támogatni tudják az alakuló Egyesületet.


A Digitális Jólét Program (DJP) keretében működő Digitális Gyermekvédelmi Stratégia Divízió vezetőjét, dr. Gaskóné Nagy Erikát is felkérték, legyen a szervezet tagja. A DGYS Divízió 2017 óta fő feladatának tekinti a gyermekvédelmet az online térben, támogatva a tudatos és értékteremtő internet és okoseszköz használatot. Ennek eredményeképpen számos pedagógusoknak készült tananyag, szülői tájékoztató ajánlás, linkgyűjtemény készült, amely segíti az érintetteket eligazodni a digitális világban a gyermekek védelme érdekében, melyek ingyenes elérhetőek a digitalisgyermekvedelem.hu oldalon.


A mai világban az üzleti sikerek egyik elengedhetetlen eleme a sokféleség, amely különösen fontos a digitalizáció és technológia területén, ahol továbbra is nagyon kevés női szakértő van.


A szervezet létjogosultságát mi sem mutatja jobban, mint a 2020-as DESI2 mutató, amely a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét méri. Eszerint az IKT-szakemberek Magyarországon a munkaerő tekintetében az EU többi részéhez közel hasonló arányt képviselnek (3,7% Magyarországon, 3,9% az Unióban), ugyanakkor a női IKT szakemberek tekintetében ez az arány rendkívül alacsony, az összes hazai női munkavállaló csupán a 0,7%-át teszik ki (szemben az EU-ban jellemző 1,4%-os átlaggal).

Digitális Jólét Nonprofit Kft.