Bejelentették az "Év Digitális Faluja" díj pályázatát

2021.06.24

Az "Év Digitális Faluja" díj megalapítását a "Civitas Sapiens - Okos Város" program harmadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi konferencián Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese jelentette be. Az elismerés a magyar digitális település- és térségfejlesztés egyik legrangosabb kitüntetése lesz.


Az Év Digitális Faluja címre az idei esztendőtől a digitális innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti - települések pályázhatnak négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma.


Az elismerésnek köszönhetően széles körben válnak megismerhetővé a már létező hazai digitális jó gyakorlatok, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősödését és a térségszintű fejlesztések elterjedését. Az ügyvezető-helyettes kiemelte: "A díjjal ösztönözni szeretnénk a települések vezetőit, és a térségi döntéshozókat, hiszen falvaink - a magyar vidék kincsei - az okos, úgynevezett "smart" megközelítéssel nemcsak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is válhatnak."

Az Év Digitális Faluja’ díj a pályázó településen megvalósult okosváros-, okosfalu-módszerek és technológiák alkalmazása alapján nyerhető el. Az Év Digitális Faluja címre 2021. július 1-től lehet pályázni. A részletes pályázati feltételek hamarosan elérhetőek a civitassapiens.hu weboldalon.


A Civitas Sapiens szakértői az urbanisztika, a településtervezés és fejlesztés területén kutatási, oktatási, képzési és projektmenedzsment feladatokat látnak el. Az elmúlt három esztendőben elkezdődtek az Okos Város fejlesztéseket megalapozó tanulmányok kutatásai, az Okos Város Piactér koncepció megalkotása és megvalósítása, a Digitális térségfejlesztési szakemberek képzése. Országosan bevezetésre került a digitális térség és településfejlesztéseket megalapozó és konkrét munkatervvel támogató Településszonda kutatási módszertan, illetve a Digitális Falu Program.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.