Az internetes gyermekvédelem közös ügy és felelősség

2018.02.06

Az a cél, hogy egyre hangsúlyosabban érvényesüljenek az internethasználat napi gyakorlatában a gyermekek védelmét szolgáló szabályok és intézkedések, ugyanis az internetes gyermekvédelem közös ügy és felelősség - írta a Digitális Jólét Program titkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden, a biztonságos internet napján.

 

A digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése, hogy miként lehet, különösen a fiatalok hogyan tudják az internetet biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni - olvasható a közleményben.

 

Felidézték: a kormány által az internetről és a digitális fejlesztésekről kezdeményezett 2015-ös nemzeti konzultáció, az InternetKon során a magyar polgárok egyértelmű véleményt fogalmaztak meg arról, hogy a világháló ne fenyegesse a gyermekek biztonságát.

 


Hatodik osztályos tanuló dolgozik egy újonnan érkezett számítógépen – képünk illusztráció (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

 

Ezért a szakmai és társadalmi szervezetekkel szorosan együttműködve elkészült a digitális gyermekvédelmi stratégia (DGYS). A DGYS célja megvédeni a gyermekeket az internet káros tartalmaitól és módszereitől, valamint felkészíteni őket, szüleiket, tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra.

 

Úgy folytatták: a DGYS megalkotásakor nemcsak arra törekedtek, hogy kiküszöbölhetőek legyenek az internethasználat kockázatai, hanem hogy közben az internet nyújtotta lehetőségekkel minél hatékonyabban tudjanak élni.

 

Ezért a stratégia alapvető szerepet szán a médiaműveltség, médiatudatosság fejlesztésének - tették hozzá.

 

A DGYS részeként kortárs segítő képzési rendszert dolgoznak ki, amelyben az internethasználat előnyeit és kockázatait a leginkább érintetteknek hasonló korú társaik mutatják be és adott esetben segítséget is nyújtanak.

 

Az országszerte megtalálható Digitális jólét program pontokon keresztül a szülőknek térítésmentes médiaműveltség-képzések indulnak, amelyek felkészítést nyújtanak az internethasználat kockázatairól, és bemutatnak olyan módszereket is, amelyekkel a szülők hatékonyabban segíthetik gyermekeiket a digitális médiakörnyezet biztonságos használatában.

 

Tart a gyermekekkel foglalkozó rendőrségi, ügyészségi, bírósági dolgozók képzése is. Az a cél, hogy a készülő Nemzeti Alaptantervbe bekerüljenek a digitális biztonsággal kapcsolatos kérdéskörök is.

 

Jelezték: a stratégia végrehajtása során és különböző tudatosító kampányok elindításában is együttműködnek a Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium Áldozatvédelmi Központ, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal és az Új Nemzedék Központ szakembereivel.

 

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.