A Digitális Jólét Program Hálózat már közel egymillió embert ér el

2019.09.27

Országos szakmai találkozón gyűltek össze a Digitális Jólét Program Hálózat Mentorai Szentendrén, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. A konferencián köszöntő beszédet mondott dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Szó esett többek közt a digitális írástudás fontosságáról, a Digitális Jólét Program Hálózat jelentőségéről, eddig elért eredményeiről és jövőjéről.


A digitális kompetencia fejlesztése, a digitális szakadék csökkentése érdekében már eddig is számos intézkedés született, mert a magyar lakosság 17%-a még mindig nem használ semmilyen okos eszközt, és internetet sem.. A következő évek fő megoldandó feladata ezt a számot tovább csökkenteni, amiben a DJP Hálózat nagy segítséget tud nyújtani.– emelte kis Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár.


A digitalizáció a jelen és nem a jövő. Ma a munkaerőpiacon is csak azok tudnak képességeiknek megfelelő állásban elhelyezkedni, akik minimum alapszinten rendelkeznek digitális készségekkel. Mind a kutatásokból, mind pedig a saját tapasztalatainkból egyértelműen megállapítható, hogy a digitális kompetenciák hiánya tartósan és egyre nagyobb mértékben konzerválja a hátrányos helyzetűek lemaradását, valamint gátolja a gazdaság növekedését is; így a digitális kompetenciafejlesztés kérdése sorskérdés. A kormány fontosnak tartja a leszakadó rétegek felzárkóztatását, a digitális szakadék felszámolását. Ezért allokál egyre több forrást a digitális készségfejlesztést támogató programokra.


Ebben a digitális felzárkóztatásban segít a Digitális Jólét Program Hálózat, amely 1437 településen 1768 DJP Program Ponton (röviden: DJP Ponton) van jelent, közel 1800 DJP Mentor által kaphat eligazítást és segítséget minden érdeklődő polgár. A Pontokon dolgozó DJP Mentorok segítséget nyújtanak többek között az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban, az ügyfélkapu regisztrációban, a vállalkozóknak vagy magánszemélyeknek online adóbevallás elkészítésében, a munkanélkülieknek önéletrajz összeállításában, online állásjelentkezésben, vagy akár a digitálisan írástudatlanok számára az okos eszközök használatának bemutatásán keresztül az online világba való bekapcsolódásban is.


A Digitális Jólét Program Pontok olyan nyilvános térben működő közösségi terek, amelyek az állampolgárok számára könnyen elérhetőek és meghatározott nyitvatartási rendben és időben rendelkezésre állnak országszerte a nagyvárosoktól kezdve a legkisebb településekig. A Pontokon dolgozó DJP Mentorok szakértő segítséget nyújtanak az érdeklődők számára.


A DJP Hálózat a „Digitalizáció az aktív idősekért” program kontakt foglalkozásokkal eddig 6500 idős embert vont be digitális készségfejlesztő foglalkozásokba, ami által életkörülményeik jelentősen javulnak. Október végéig ez a szám eléri a 10 000 főt. Több mint 2000 családhoz jutott el személyesen a Digitális Médiaműveltség Szülőknek program, amely a korosztályok közötti digitális szakadékot csökkenti. A DJP Hálózat országszerte futó egyéni és csoportos foglalkozásai, kitelepülései és a DJP Mentorok aktivitása eddig közel 1 000 000 állampolgárt ér el.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.