Sikeres MI fókuszú panelbeszélgetés az ITU Telecom World 2019-en

2019.09.12

Az ENSZ IT ügynöksége, az ITU idén Budapesten tartott éves technológiai rendezvényén a mesterséges intelligencia etikai kereteit, valamint oktatásban és társadalmi érzékenyítésben játszott szerepét elemezték neves szakértők Szertics Gergely, az MI Koalíció szakmai vezetőjének moderálása mellett.


A panel résztvevői egyetértettek abban, hogy noha szükség van az MI szabályozására, annak rengeteg olyan aspektusa van, amelyek jogi keretei már most kellő részletességgel léteznek: elég pl. a GDPR-ra vagy a kiberbiztonsági kérdésekre gondolni. Üdvözölték egyben, hogy uniós szinten egy multidiszciplináris gondolkodás határozza meg a szabályozás menetét.


Varga Gábor, az MI Koalíció tag Microsoft szakembere hangsúlyozta: a túl sok szabályozás nem tesz jót az innovációnak. Az MI etikai vonatkozásai kapcsán ugyanakkor sokat lehet tanulni a szoftverfejlesztési gyakorlatokból, ahol az algoritmusokhoz használt adatoknál előírás, hogy biztonságos és előítéletektől nem torzított forrásból származzanak.


Kulcsfontosságú elérni, hogy a családokhoz és a fiatalokhoz is eljussanak a mesterséges intelligencia által nyújtott mindennapi előnyök, és hogy a KKV szektor szintén mielőbb kezdje széles körben használni a technológiát, emelte ki Dr. Jeannice Fairrer Samani, a Fairrer Samani Group ügyvezetője.

Tari Fruzsina, az MI Koalíció tag AImotive innovációs menedzsere úgy véli, hogy az MI egy szektorokon átívelő eszköz, nem maga a cél, ezért ildomos szektorokon átívelő megközelítést alkalmazni a szabályozás és az etika terén.


Liam Benham, az IBM Europe szabályozási kapcsolatokért felelős alelnöke szerint újra kell gondolni a teljes oktatási rendszert, mert új készségekre lesz szükség. A hagyományos kék- és fehérgalléros besorolás ugyanis meg fog szűnni a munkaköröknél: ennek helyét az ún. „új színű galléros” kategória veszi majd át. Kiemelte egyben, hogy a közeljövőben a kvantum alapú technológia robbanásszerű változásokat hoz majd, ezért is fontos már a jelenlegi fázisban meghatározni az MI etikai kereteit.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.