Magyarország Digitális Agrárgazdaság Fejlesztéséért díjat kapott dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője

2021.08.02

A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) szervezésében 2021. július 19-22. között zajlik Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA), amely lehetőséget biztosít a precíziós gazdálkodás nemzetközi aktualitásainak és kutatási eredményeinek bemutatására a témával foglalkozó magyar termelők, mezőgazdasági vállalatok, szakemberek és oktatók számára. Egyben lehetővé teszi a téma nemzetközi szereplői számára a hazai egyetemi és kutatóintézeti műhelyek kutatási, fejlesztési és innovációs eredményeinek megismerését. A nyitónapon sor került a Magyarország Digitális Agrárgazdaság Fejlesztéséért 2021 díjak átadására, melyet többek között dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője vehetett át.


Dr. Gál András Levente 2018 óta koordinálja a Digitális Jólét Program égisze alatt Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) elkészítését és végrehajtását, melynek célja, hogy hozzájáruljon a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez az információk gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett. A DAS-t az általa vezetett, számos kormányzati szervezet bevonásával létrehozott munkacsoport állította össze, melyet 2019-ben Európában elsők között fogadott el Magyarország Kormánya, melyet követően 2020-ban a Stratégiához kapcsolódó DAS Intézkedési Terv is elfogadásra került. Ezutóbbi végrehajtását a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számos állami szervezettel közösen végzi a Digitális Jólét Program koordinálásában.


A DJP szakmai vezetőjeként, dr. Gál András Levente kezdeményezte, hogy az agrárágazat digitalizációjához kapcsolódó területek, stratégiák is kiemelt prioritásként kezeljék a mezőgazdaságot, így az fontos szerepet kapott a Mesterséges Intelligencia Stratégiában és az 5G Koalíció munkájában is. A közelmúltban, jórészt az agráriumból érkező szakmai kezdeményezések alapján, elindította a Magyarországi Drón Koalíció létrehozását, amelynek egyik kiemelt feladata a mezőgazdasági drónszabályozás megalkotása. Iránymutatásai és a DAS tapasztalatai alapján 2021-ben sor került a Digitális Élelmiszeripari Stratégia elkészítésére is.


Dr. Gál András Levente köszönőbeszédében megosztotta ezt az elismerést azon kollégáival, akik nagyban hozzájárultak Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának a megalkotásához: dr. Nyulas-Oberna Sárával és Varga Péterrel, a Digitális Jólét Program állandó szakértőivel, illetve dr. Czermann Jánossal, a Digitális Termelői Piac ügyvezető igazgatójával. A DJP szakmai vezetője beszédében kiemelte, a mezőgazdaság gyökeresen transzformálódott át az utóbbi században, hiszen, míg a múltban az agrárium csupán egy kétszereplős ágazat volt az ember és a természet közreműködésével, addig a XX. és XXI. században ez kibővült egy háromszereplős játékká, ahol a gépek, vagyis a precíziós eszközök meghatározó tényezővé fejlődtek. Hozzátette, hogy a DJP égisze alatt meghozott intézkedésekkel igyekeznek egy olyan hatékony szabályrendszert megalkotni, amellyel reagálni tudnak arra az egyre gyorsabban változó környezetre, ami a mai mezőgazdaságot jellemzi.


A konferencián szintén díjazásban részesült Farkas László, a zimányi Farkas Kft. tulajdonosa és Jakab István, a MAGOSZ elnöke, illetve a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki személyesen támogatta Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának elkészítését, valamint Magyarország Kormánya általi elfogadását. Az ágazat meghatározó vezetőjeként közreműködésével megalapozta a gazdák figyelmének felkeltését.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.