Adatvagyon management a közigazgatásban

2019.04.01

A Digitális Jólét Program feladatainak megvalósítása során szakmai és társadalmi konzultációnak keretet biztosító Digitális Jólét Fórum március 26-i napirendjén az adatvagyon management kialakítása a közigazgatásban szerepelt.


Ma már nem kérdés, hogy a digitalizáció a gazdaság motorja, amely minden ágazatban kifejti hatását. Nincs ez máshogy a közigazgatásban sem, ahol a digitális élet alapját jelentő adatok óriási mennyiségben, szunnyadó erőforrásként lelhetők fel.


"Az adatvagyonnal való gazdálkodás azonban mégis periférikus előzményekkel rendelkezik a hazai közigazgatásban, nem alakult ki egységes állami adatvagyon-politika, nem beszélhetünk sem központilag kialakított gazdálkodási módszerekről, sem egységes stratégiáról, de sajnos egységes adatkor-ontológiáról sem. A fórumon bemutatásra kerültek a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem keretei között, az adatvagyon közgazdaságtani, műszaki és jogi megragadásáról készülő szakértői tanulmányok, amelyek nemzetközi szinten is újszerű megközelítéseket tartalmaznak" - mondta el Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Hozzátette: A DJP folytatása a DJP 2030 egyik fő pillére is az adat témaköre, a célunk, hogy bírjuk, műveljük és ápoljuk az adatvagyonunkat.


A szakértői tanulmányok alapján készül majd el DJP keretében az adatvagyon-politikai javaslat.


A Digitális Jólét Program megvalósítása során folyamatosan arra törekszünk, hogy megteremtsük a széles körű társadalmi párbeszéd fórumait, számítva a szakmai, társadalmi, érdekképviseleti és tudományos szervezetek közreműködésére és együttműködésére. 2016 áprilisa óta már 26 alkalommal szerveztünk Digitális Jólét Fórumot, melynek célja, hogy a Digitális Jólét Program feladatainak megvalósítása során keretet biztosítson a szakmai és társadalmi konzultációnak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.