Selye Digitális Nap - A digitalizáció alapja az együttműködés

2022.03.22

A digitalizáció alapja az együttműködés, legyen szó egy keresőmotorról, közöségi médiáról vagy bármelyik applikációról – jelentette ki Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője március 18-án a révkomáromi Selye János Egyetemen tartott Selye Digitális Nap online konferencián.


A szakmai vezető a nyitó beszédében rámutatott, hogy a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a révkomáromi Selye János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Edutus Egyetem és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közös rendezvénye a minden szektort érintő digitális átállás legfontosabb kérdéseire fókuszál. Ezen belül is a hangsúly a mesterséges intelligenciára, az 5G-re, a digitális agráriumra, a külhoni magyar vállalkozások lehetőségeire, valamint az adatok, a drónok, a robotika és a hálózatok területére helyeződött. A különböző területek és műhelyek közös munkájának egyik célja, hogy a határon túli közösségek is részesüljenek a digitalizáció eredményeiből. Az együttműködés a felsőoktatási intézmények között még magától értetődőbb, mint más területeken, hiszen az eszmecseréből új fejlesztések, képzések alakulhatnak ki – hívta fel a figyelmet.


Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára videóüzenetében emelte ki, hogy Magyarországon a kormány komoly lépéseket tett a digitális agrárium kialakulása felé. A precíziós, adtalapú gazdálkodás mind elterjedtebb hazánkban is, ami jó hír, hiszen ezek ma már a versenyképesség alapfeltételeivé váltak. A precíziós technológiával jobb döntéseket lehet hozni, ami pedig magasabb hozamot jelent, tehát a hatékonyság jelentősen növelhető. A technológia segítségével ugyanakkor növelhető a hozzáadott érték és csökkenthető a költség; nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Európai Unióban egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályok is ennek a termelési formának kedveznek. „Mi hiszünk abban, hogy ez nemcsak technológia, s nemcsak egyfajta kényelmi megoldás, hanem gazdasági és környezeti szempontból is kulcsfontosságú kezdeményezés” – hangsúlyozta az államtitkár.


Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára a konferencián azt mondta, a magyar gazdaságvédelem a koronavírus-járvány okozta válság idején eredményesek voltak például azért, mert Magyarország az elsők között lábalt ki nehézségekből. Ugyanakkor 2021-ben több embernek volt munkája, mint az elmúlt 25 évben bármikor, miközben a beruházások mértéke a válság alatt is az első legjobb háromban volt az uniós országok között. Magyarországon az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya 70 százalék, ami nagyon jó eredménynek számít. „Ez azt jelzi, hogy Magyarország sikeresen csatlakozik rá a nemzetközi értékláncokra, hogy az azokban rejlő tudást becsatornázza a gazdaságba” – emelte ki a helyettes államtitkár. Ugyanakkor az alapanyag-termelés területén kitettség érzékelhető, így pedig az ellátási láncok sérülékenyek – fűzte hozzá.


Dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora bemutatta az általa vezetett intézményt, megjegyezve, hogy az informatikai tanszékük alatt működik az Intelligens Robotika Központjuk, amely a különböző fejlesztések mellett a drónokkal is foglalkozik. A központ kutatási programjának elsődleges célja az intelligens tér kialakítása kamerarendszerek és érzékelők segítségével. A célok megvalósítása érdekében új képfeldolgozó eljárásokat is kidolgoztak.


Forró Krisztián, a Szövetség elnöke beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy támogatja a Felvidék egyetlen magyar egyetemét, hiszen a helyi oktatás hozzájárul a szlovákiai magyar közösségek fejlődéséhez, sikeréhez. A digitalizációról szólva úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány is rámutatott, milyen fontosak az online eszközök, de a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése szempontjából is elengedhetetlenek ezek a fejlesztések. „A digitalizáció a jelen pillanatban egy olyan trend, amiből nem lehet kimaradni, és aki mégis kimarad, az versenyhátrányba kerül” – hangsúlyozta a politikus.


A rendezvényen beszédet mondott mások mellett, Prof. Dr. Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja, Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője és Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.