A digitális államkormányzás legújabb innovációi – megjelent a Digital Public Administration Summit 1st workshop utókiadványa

2021.01.27

A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium (BM), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Digitális Jólét Program (DJP) hagyományteremtő céllal rendezte meg 2020. december 3-án a Digital Public Administration Summit 1st workshopot (DPAS), amely Magyarországon elsőként foglalkozott dedikáltan a digitális közigazgatás, a digitális államkormányzás témájával. A hazai és nemzetközi szakemberek közreműködésével lezajlott konferencia plenáris és szekcióelőadásai többek között a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, az adatalapú közigazgatás, az adatvezérelt egészségügyi ellátás, a hálózatkutatás és a digitális államkormányzás témakörébe engedtek bepillantást a résztvevők számára. Kiadványunk az első nemzetközi DPAS konferencia összefoglalója, amely áttekintést ad a digitális közigazgatás aktuális trendjeiről és jövőbeni irányvonalairól.




„A közigazgatási szolgáltatások tekintetében elengedhetetlen a digitális reform. Úgy is mondhatnánk, hogy a digitalizáció nem választás kérdése. A közigazgatás működése mára oly mértékben szerteágazóvá, többrétegűvé vált, hogy annak irányítása hagyományos, analóg eszközökkel már nem elképzelhető. Új intézményeket, új eszközöket kell fejlesztenünk, melyeket a kor kihívásainak megfelelve tudunk majd alkalmazni.”

Prof. Dr. Palkovics László
miniszter
Innovációs és Technológiai Minisztérium

„Az új technológia fejlődésével párhuzamosan képzett és felelős gondolkodókra is szükség van csakúgy, mint a felvilágosodás korában – ezeknek az embereknek a képzésében pedig Európának kulcsszerepe lesz.”

Dr. Lovászy László
 a kormányzati stratégiai kutatásokkal kapcsolatos feladatokat támogató miniszteri biztos
Miniszterelnökség

„A jövőben is a kormányzati, felsőoktatási és vállalati szereplők közös stratégiai tervezésére van szükség, amely 2030-ra Magyarországot az EU legfejlettebb digitális kultúrájú országainak élvonalába emeli.”

Dr. Koltay András
rektor
Nemzeti Közszolgálati Egyetem

„Először rendeztünk Magyarországon olyan konferenciát, amely dedikáltan a digitális közigazgatás, a digitális államkormányzás témájával foglalkozik. A konferencia célja a hazai és nemzetközi innovatív megoldások, valamint a közigazgatást érintő digitalizációs lehetőségek, trendek és jó gyakorlatok bemutatása mellett az állami szektor és a vállalati szféra együttműködésének segítése.”

Dr. Gál András Levente
szakmai vezető
Nemzeti Adatvagyon Ügynökség
Digitális Jólét Program

A tartalomból:

Köszöntők
Adatvagyon – nyilvános adat, személyes adat szekció
Mesterséges intelligencia szekció
Adatvezérelt egészségügyi szekció
Adatszuverenitás
Zárszó


A Digital Public Administration Summit 1st workshop utókiadványa itt megtekinthető

Digitális Jólét Nonprofit Kft.