A sajátos nevelési igényű gyerekek online oktatását is segítik a DJP szakemberei

2020.04.24

A koronavírus-járvány következtében digitális oktatási rendet vezettek be valamennyi magyarországi iskolában. A Digitális Jólét Nonprofit Kft.-n belül működő Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) részletesen foglalkozik azokkal a megoldási lehetőségekkel, amelyek a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók otthoni felkészülésének megszervezését támogatják. Javaslatokat fogalmaznak meg például a látás- és hallássérült, továbbá az autista, a mozgáskorlátozott és a halmozott fogyatékossággal élő gyermekek oktatásában használható, ingyenesen letölthető alkalmazások kapcsán is.


A látássérült gyermekek távoktatásával kapcsolatosan a szakértők többek között felhívják a figyelmet az alsós online matematika órákon alkalmazható Sebran-ra, amely nemcsak a szorzótáblát tanítja meg, de a gépírást is előkészíti. A további javaslatok között szerepel egyebek mellett a Lapról hangra nevű honlap, amely felolvassa a beillesztett újságcikkeket, valamint hangos könyveket és narrációval ellátott filmeket tartalmazó weblapokat is.


Gondoltak a hallássérült gyermekekre is, számukra többek között a Microsoft Stream programot ajánlják, amivel jelnyelvvel készült prezentációkat oszthatnak meg egymással a tanulócsoportok. Ide tartozik a Bookrkids, amely egy olvasást, szövegértést támogató program, sok interaktív mesekönyvvel és ajánlóval. Megemlítik továbbá a Beszédmester olvasásfejlesztő és beszédjavítás-terápiai programot is, amely  főként első osztályos gyerekek számára ajánlott, különösen a rehabilitációs célú fejlesztésekhez.


Az elemzés készítői az autizmussal élő gyermekek távoktatásának támogatása kapcsán számtalan kommunikációt segítő programot felsorolnak, kiemelve például a Niki Talk-ot és a Verbalio-t. Ezek mellett léteznek önállóságot segítő szoftverek is, mint a Visual Schedule és a Fun Routine. Az ajánlások között találhatunk továbbá olyan tanulást segítő programokat is, amelyek a mozgáskorlátozott és a halmozott fogyatékossággal élő gyermekeket segítik. 


További információk a témában itt olvashatóak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése