Az adatpiacterek létrehozása a bankszektor innovációjában is minőségi ugrást hozhat

2019.11.15

A mesterséges intelligencia volt fókuszban a Portfolio Banking Technology 2019 Konferencián, amely az iparág egyik legjelentősebb hazai eseménye. Az MI Koalíció képviseletében Hetényi Márk elnökségi tag beszélt az MI bankszektort felforgató hatásairól, ahol a technológiának köszönhetően a tömeges testre szabás jelensége kerülhet előtérbe.


A bankokat jellemzően továbbra is a mérlegfőösszeg alapján rangsorolják, ám a mesterséges intelligencia (MI) alapú technológiák rohamos elterjedésével hamarosan az adatállomány és az azzal való gazdálkodás minősége lesz az elsődleges mérce – kezdte előadását Hetényi Márk, az MKB Bank igazgatósági tagja, aki ezúttal MI Koalíció elnökségi tagi minőségében beszélt.


Ezzel párhuzamosan a tömeges testre szabás válik az egyik legfontosabb hívószóvá, miközben már most elindultunk az úgynevezett "conversational banking" irányába, ami a hangfelismerésben, tanácsadásban vagy az éppen aktuális helyzetről való elbeszélgetésben is segíthet.


A szakember szerint az automatizált eszközök egyre inkább képesek helyettesíteni a személyes tanácsadást. Mind több döntéshozó látja be egyúttal, hogy nem kell tartani külső szolgáltatók bevonásától, mert azok nem veszélyt jelentenek a céges adatvagyonra, hanem speciális MI szaktudásuknak köszönhetően inkább versenyelőnyt generálnak. „Mindenki látja, hogy csak harmadik felek bevonásával lehet az AI lécet megugrani” – mondta Hetényi Márk.


A megfelelő partnerek megtalálásában segíthet az MI Koalíció és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért közös projektjének keretében készült MI térkép, amely a helyi mesterséges intelligencia szereplőit veszi számba.


Összességében azonban az adatok silószerű tárolása legnagyobb gátja ma annak, hogy egy bank bevezessen egy AI-alapú megoldást. Ennek leküzdésére a folyamatos adattisztítás mellett komoly forrásokat kell elkülöníteni, és megváltozott szemléletre is szükség van.


Idehaza minőségi ugrást jelenthet az adatpiacterek létrehozása az MI akcióterv részeként, amelyek óriási mennyiségű anonimizált és nem személyhez kötött közadatot, valamint versenyszférában keletkezett adatot tesznek majd hozzáférhetővé - tette hozzá Hetényi Márk.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.