Újra jön a CodeWeek – Segítsd Te is!

2020.09.10

Idén nyolcadik alkalommal október 10. és 25. között rendezik meg a CodeWeek elnevezésű, alulról szerveződő, önkéntesek által működtetett eseményt az Európai Bizottság támogatásával, amelynek célja a programozás széles körű bemutatása és népszerűsítése. Magyarországon a Digitális Jólét Programhoz (DJP) tartozó Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) segíti a CodeWeek létrehozását.


A CodeWeek a világ egyik legnagyobb programozást és algoritmikus gondolkozást népszerűsítő eseménye, amelynek Magyarország aktív résztvevője. Többek között robotika, 3D-nyomtatás, kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, weboldal-, szoftver- vagy mobilalkalmazás-fejlesztés témakörben különböző formákban (mint például verseny, vetélkedő, egyéb népszerűsítő vagy foglalkoztató programok, cégek által meghirdetett bemutatók, programozással összefüggő szakmákat, foglalkozásokat népszerűsítő előadások, látogatások) regisztrálhatók azok a tevékenységek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kódolás érthetőbb, elérhetőbb legyen a nagyközönség számára is.


A kezdeményezéshez iskolák, tanárok, könyvtárak, programozóklubok, vállalkozások és hatóságok egyaránt csatlakozhatnak, ha CodeWeek-tevékenységüket a codeweek.eu oldalon található térképre elhelyezik. A codeweek.eu platformon 1 hónappal az esemény kezdése előtt már több ezer tevékenység található, amelyeket egytől egyig lelkes, tanulni vágyó csoportok (legalább két ember), illetve olyan tanárok, oktatók valósítanak meg, akik már jártasak a programozásban és szívesen osztják meg tudásukat a tanulni vágyó lelkes résztvevőkkel is.


Magyar vonatkozásban a DPMK ez évben is heti szinten szervez majd olyan webináriumokat, amelyek mind az új tanárok, mind a tapasztaltabb kollégák számára hasznos információkkal szolgálnak a CodeWeek újdonságairól, mikéntjeiről, működéséről. A webinárium tartására olyan lelkes szakemberek és  programozásban jártas szakértők is jelentkezhetnek, akik az elkövetkező hetekben szívesen adják át az érdeklődők számára a programozásban használatos eszközökről, módszerekről, jó gyakorlatokról meglévő tudásukat és tapasztalatukat.


Mindezeken túl – ahogyan az elmúlt években az már hagyománnyá vált - a szervezők idén is pályázatot hirdetnek, amelyhez várják mindazon cégek, szervezetek felajánlását is, akik valamilyen ajándékkal, nyereménnyel támogatni kívánják a CoodWeek kezdeményezést. A CodeWeek magyarországi koordinátorai a codeweek@dpmk.hu email címen érhetőek el.


Az első, tájékoztató jellegű webináriumot itt lehet visszanézni.


Az idei CodeWeek-ről az esemény Facebook oldalán találhatóak további információk.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.