Jó adatokkal még a szántás is könnyebb

2020.09.25

A mezőgazdaságban is utat tört magának a digitalizáció, ezért egy sikeres gazdának olyan fogalmakkal kell megismerkednie, mint a precíziós gazdálkodás, avagy az önvezető traktor és a permetező drón technológia – mondta Borda Áron, a Digitális Jólét Program (DJP) Digitális Agrárstratégiájának (DAS) koordinátora a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon tartott előadásában.

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) Médiahálózat által Budapesten szervezett rendezvényen, a Nagy Diák Agrárnapon, a Nagy Diák Agrárteszt döntőjét követően Borda Áron a mezőgazdaság digitalizációjának négy lépcsőjét elemezve azt mondta: mára világszerte precíz adatokhoz juthatnak a gazdálkodók, így egy sor folyamatot automatizálhatnak. Megjelentek az algoritmusok, illetve a robotok, ami lehetővé teszi, hogy az önvezető traktorok például centiméteres pontossággal határozzák meg saját helyüket, s emberi beavatkozás nélkül végezzék el a szántást, vetést, illetve, ha kombájnokról van szó, akkor a betakarítást is. Ennek a technológiának lényegében egyre kevesebb élőerőre van szüksége. Sőt! Automatizáltan képes eleget tenni a különböző munkafolyamatoknak, továbbá a növények, állatok mérhető igényeinek is – jelezte a DAS koordinátora.


Az okosfarmokon (smartfarming) egyetlen ember, vagyis a gazda egy számítógép kezelésével a teljes munkafolyamatot és minden rendszert az ellenőrzése alatt tarthat. A felhőalapú szolgáltatások és a bigdata analízis a döntések meghozatalában, illetve azok előkészítésében segíti a felhasználókat. A technológia csúcsa – ami már az „ajtón kopogtat” – a robotfarming, amikor az adott termőföldön, a gazdaságban egyáltalán nincsenek emberek, csak gépek. Ennek egyik fontos újítása a drónok felhasználása az adatok begyűjtésénél és például a permetezésnél is. Ez a technológia miközben időt takarít meg, jelentősen csökkenti a vízfelhasználás is – mondta Borda Áron.


A DJP szakembere kitért arra is, hogy a technológia fejlődésével a mezőgazdasági szakembereknek is változniuk kell: minél modernebbek az eszközeik, a felmerülő problémákat annál inkább menedzser szemlélettel kell megközelíteniük. A precíziós technológiák növelik a termelékenységet, valamint a hozamot ugyanakkor csökkentik a környezeti terhelést, így jobb minőségű élelmiszerhez juthatnak a vásárlók.


A rendezvény nem csak a versenyzők számára tartogatott érdekességeket, mert számos egésznapos programmal és különböző előadásokkal is várták az agrárium iránt érdeklődő fiatalokat. Ezen a napon kapták meg a díjaikat az Országos Tehetségkutató Pályázat nyertesei is.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.