Technikai-tudományos találkozó a trópusokon

2022.04.18

Idén 34. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, melynek házigazdája Indonézia. Az Indonéz Köztársaság Oktatási, Kulturális, Kutatási és Technológiai Minisztériuma üdvözölte a 10 tagországból érkező bizottsági tagokat, akik a Nemzetközi Bizottság (IOI IC), Nemzetközi Technikai Bizottság (IOI ITC) és Nemzetközi Tudományos Bizottság (IOI ISC) tagjaiként vettek részt a Nemzetközi Informatikai Olimpia (IOI) 2022-es téli találkozóján, április 11. és 15. között, Indonéziában, Yogyakarta városában.

Magyarország mellett Ausztrália, Szingapúr, Egyiptom, Lettország, Brazília, Macedónia, Chile és Azerbajdzsán, valamint a házigazda Indonézia képviselői vettek részt az eszmecserékben, a helyszínen, míg több országból (Chile, Azerbajdzsán, Szlovákia, Csehország) a pandémia hatásaként online csatlakoztak. Ez a „Téli” jelző az európai küldötteknek ironikusan hathatott, hiszen 33 fokban, 90 százalék páratartalom mellett a trópusi hőségben találhatták magukat – az európaitól eltérő, egzotikus körülmények és az ennek megfelelő élővilág és építészeti kincsek csak díszletül szolgálhattak, hiszen feszített tempóban oldották meg az elsődleges feladatot: a felkészülés ellenőrzését, hogy augusztusban minden megfelelően történjen, egy világmezőny minden tagja számára méltányos módon.


A megjelenteket az IOI elnöke, Benjamin Burton professzor is köszöntötte, aki külön méltányolta, hogy a közösség két év után visszatért az helyszíni Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szervezéséhez. A résztvevők megtekintették az IOI augusztusi helyszíneit, ahol a versenyre, a diákok elszállásolására és az IOI integráns részének számító szabadidős programokra kerül majd sor. Ennek keretében találkoztak Hayu hercegnővel, az indonéz méltóság az IOI közgyűlésének első női elnöke, aki civilben IT-vezető. Yogyakarta városa mellett olyan helyszíneket is bemutatott az indonéz házigazda, mint Prambanan 10. századi, műemlék templomegyüttese, amely a záróceremónia helyszíne lesz.


Jövőre a Winter Meeting február 24-28. között kerül megrendezésre Magyarországon, illetve a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között kerül sor Szegeden.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.