Taroltak a magyar ötletek az európai online innovációs versenyen

2020.05.04

Két magyar csapat került be a hat kiemelt kategóriagyőztes közé a Páneurópai hackathonon. Az Európai Bizottság és az Európai Innovációs Tanács a tagországok együttműködésével kreatív online versenyt szervezett a koronavírussal kapcsolatos társadalmi kihívások leküzdésére alkalmas innovatív megoldások megtalálása érdekében 2020. április 24. és 26. között. Az #EUvsVirus hackathonon összesen 2160 projekt érkezett be a szervezőkhöz. A nemzetközi zsűri, amelyben részt vett Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJN Kft.) ügyvezetője és Horváth Ádám, a cég oktatási állandó szakértője is, összességében 117 innovatív megoldást jutalmaztak. A legjobbnak ítélt hat csapatból kettő volt magyar.


A DJN Kft. tulajdonosi jogait gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Design Terminállal együttműködve nemzeti kurátorként közel 250 magyar jelentkező részvételét támogatta. A Páneurópai hackathonon végezetül két magyar csapat ért el kiemelkedő eredményt.


Az Óbudai Egyetemen lélegeztetőgépet fejlesztő kutatócsoport egy részkihívásban szerezte meg  első helyezését. A rangos hazai elismerések után így már európai szinten is díjazták a magyar egyetemistákból álló Team Discover csapatot. Dános Péter, Elődi Márton, Knébel Miklós, Lakatos Péter, Mitnyik Levente és Nagy Kristóf egy 3D-nyomtatással készült, szenzorokkal ellátott szemüveggel nevezett a versenyre, amely az egészségügyi dolgozók munkáját segítheti. Az Élet & Egészség kategória kiemelt győztese meghívást kap az Európai Innovációs Tanács rendezésében május végén megvalósuló Matchathonra.


Az üzleti tevékenységek folyamatosságának biztosítását segítő megoldások kategóriájában a Linistry alkalmazás magyar fejlesztői, Boross Dániel, Kövesdán Gyula, Kővári Zsigmond és Surányi Gábor 3000 eurós pénzjutalmat nyertek. Az applikáció az online sorbanállás támogatásával és az üzletekben tartózkodó vásárlók számának nyomon követésével segíti a távolságtartási szabályok érvényesítését a kereskedelemben.


Kategórián belül, egy részkihívásban külön első helyezést ért el az Óbudai Egyetemhez kötődő MassVentil Project csapata, akik egy tábori körülmények közt is működő, egyszerre több ember lélegeztetését megoldó berendezést fejlesztettek. További részletek a fejlesztésekről itt olvashatóak.


A verseny fő célja az volt, hogy összekapcsolja az innovátorokat, a befektetőket és a társadalmi partnereket a koronavírus járványhoz kapcsolódó kihívások kezelésére. Számos témában érkeztek rövid távon is megvalósítható, innovatív megoldások olyan területeken, mint például az egészségügy, a távmunka és távoktatás, a társadalmi és politikai kohézió, vagy a digitális pénzügyek.


A páneurópai hackathonre több, mint 20 ezer  jelentkező regisztrált a 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyságból, Svájcból, Izraelből, Törökországból, Indiából és az Egyesült Államokból is jelentkeztek csapatok. A nyerteseket felkérik arra, hogy csatlakozzanak az Európai Innovációs Tanács platformjához, amely hozzáférést biztosít egészségügyi szolgáltatókhoz, alapítványokhoz, befektetőkhöz és más uniós finanszírozási lehetőségekhez.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.