A digitális államkormányzás sikere az ország versenyképességének záloga

2019.11.06

A Digitális Jólét Program a következő évtized legnagyobb gazdaságfejlesztési programjaként kulcsszerepet játszik a digitális államkormányzás eredményes megvalósításában, ahol a mesterséges intelligenciában rejlő potenciál kihasználása különösen hangsúlyos elem – hangzott el az Adaptív digitális állam nemzetközi tudományos-szakmai konferencián, amely a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 nyitóeseményeként a Belügyi Tudományos Tanács és a Doktoranduszok Szövetségének rendezésében valósult meg.


A digitalizáció immár szuverenitási kérdés, és mivel a paradigmaváltások egyre hamarabb jönnek és a tech óriások diktálják a tempót, az államnak a lehető leggyorsabban kell reagálnia, emelte ki nyitóelőadásán Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.


Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője


Az ehhez szükséges digitális államkormányzásnál azonban az adaptív jelleg mindössze egy eleme a hatékonyságnak, csak alkalmazkodással ugyanis nem lehet elérni a kívánt célokat. A technológiai diverzitás és az analóg működési képesség fenntartása ugyanúgy elengedhetetlen. A DJP azért is kiemelt tényező, mert politikai törésvonalaktól mentesen képes társadalmi szintű eredményeket elérni.


A Jó Állam korábban lefektetett megfelelési és elvárási rendszere ugyanakkor továbbra is érvényes. Az egyének, a közösségek és a vállalkozások belső megfelelése, az állam működőképességét és egyedfejlődését magában foglaló önmegfelelés, valamint az emberiség megmaradását, illetve a föld élhetőségét felölelő külső megfelelés egyaránt a Jó Állam kiemelt fejlesztési szempontjai. „Sok egyéb mellett a szép játék, azaz a játékszabályok betartatása nem elég ebben a meccsben. A hazai csapat támogatására is szükség van” – emelte ki Gál András Levente emlékeztetve arra, hogy egy-egy high-tech megoldás elterjedése pillanatok alatt húzhatja ki a talajt a hazai KKV-k lába alól, akik ezért kitüntetett figyelmet érdemelnek.


Az átfogó siker záloga a gazdaság versenyképességének növelése, amihez megkerülhetetlen a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő lehetőségek kiaknázása. Ezt Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke is hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az októberben bejelentett akcióterv, illetve a január végére várható országstratégia tartalmazza azokat az elemeket, amelyek ennek megvalósításához szükségesek.


Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke

A SZTAKI irányításával létrejövő MI Kiválósági Központ lehetővé teszi, hogy még nagyobb arányban váljon piacképes termék és szolgáltatás a kutatási eredményekből, az MI Koalíció pedig hidat fog képezni a Kiválósági Központ és a vállalatok között, ezzel is segítve a folyamatot.


Az adatpiacterek és a közadatkereső létrahozása a nemzeti adatvagyon hasznosításában hoz majd áttörést, míg a disszeminációs intézkedések a társadalmi tudatosításban jelentenek mérföldkövet. „Azzal, hogy 2020 végéig 1 millió polgárt ismertetünk meg a mesterséges intelligenciával, akik közül 100 ezren alapozó ismeretekre is szert tesznek, mi is aktívan részt veszünk Magyarország versenyképességének formálásában” – mondta Jakab Roland.


Charaf Hassan, az MI Koalíció elnökségi tagja, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja az MI különböző szintű integrációira hívta fel a figyelmet, ahol az emberi szint az egyik legfontosabb. „Az emberi szintű MI integrációnál azonban egy meg egy az sokkal több, mint kettő, mert a különböző szakértelmek integrálásának multiplikátor hatása van. Ehhez az MI Koalíció egy jó kezdet” – jelentette ki a szakember.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.