DJP Szalon: a Kárpát-medencei magyar területeknek együtt kell fejlődniük

2021.12.14

Mivel a Kárpát-medencei magyar közösségeknek hasonló a történelmük, napjainkban pedig hasonló gazdasági és demográfiai problémái vannak, ezért a fejlesztésüket is érdemes összehangolni – mondta dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a DJP Szalon kismartoni online konferenciáján.


A CED kismartoni regionális képviselete és a DJP által szervezett, „ICT cégek piacra lépési lehetőségei Ausztriában” című rendezvényen dr. Gál András Levente hangsúlyozta, az általa vezetett szervezet már 2015-ös megalakulása óta azon dolgozik, hogy a magyar közösségek a digitális átalakulás győztesei legyenek. Ennek az átalakulásnak több szegmensével is foglalkoznak, de a külhoni magyarok számára rendezett szalonokon elsősorban az egész régiót érintő problémákra szeretnének válaszokat adni. Ezért a hangsúlyt a különböző okos város megoldások és a digitális agrárium bemutatására helyezik az ilyen fórumokon. „Hiszen hasonló történelmi tapasztalatokkal rendelkező területekről van szó, ezért hasonló rutinok mentén kellene elindulnunk a fejlődés felé” – fogalmazott dr. Gál András Levente. A fejlesztés azért is fontos, mivel a becslések szerint 60 százaléknyi hatékonysági tartalék van a magyar agráriumban, amely kiaknázása csak a digitális eszközök révén elképzelhető; a precíziós gazdálkodás, a drónok felhasználása és az adatalapú, mesterséges intelligenciával támogatott technológiák hozzásegíthetnek a hatékonyabb munkavégzéshez – húzta alá a vezető. A harmadik kiemelt területnek a digitális oktatás számít – jelezte, hozzátéve, hogy az utóbbi időszakban átalakultak ennek a témának a súlypontjai: a kompetenciafejlesztés mellett már az emberközpontú játékos tanulásra is figyelmet fordítanak.


Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, az elmúlt időszakban tizenöt DJP Szalon rendezvényt tartottak öt határon túli régióban, és ezeken 124 hazai és mintegy 600 külföldi cég vett részt. Felhívta a figyelmet, hogy a CED huszonhárom irodát üzemeltet a környező országokban és ezeken kívül még tizennégy itthon a megyeszékhelyeken; a szervezet például a külföldi piacokra lépésben segítheti a magyarországi és a határon túli cégeket – hangzott el.


A szakmai előadók között szerepelt Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese, aki a DJP okos város koncepcióját (Civitas Sapiens) mutatta be. Úgy kezdte, hogy Magyarországon 3154 ötezer fő alatti település van és a fejlesztések elsősorban ezeket célozzák, hiszen olyan problémákra kell megoldást találni, mint az elvándorlás vagy a népességcsökkenés. Az okos város technológiák elsődleges célja, hogy élhetőbbé tegyék ezeket a településeket, így a kisvárosok és a falvak képesek lesznek megtartani a lakosságot. A konkrét projektek között megemlítette a településszondát, amely a fejlesztési igényeket, beavatkozási pontokat méri fel, a digitális térségfejlesztési hálózatot, amely szakértőkkel segíti a döntéshozókat és a Digitális Falu Programot, amely átfogó módon fogalmazza meg a falufejlesztések koncepcióját.

Varga Péter Miklós, a Digitális Agrár Stratégiája DJP szakértője előadásában bemutatta a mezőgazdaságot érő modern kihívások és a lehetséges válaszokat is. Napjainkban jelentősen megváltoztak a fogyasztók szokásai, a termékek útvonalai és a környezeti hatások is. A mezőgazdaság 4.0, az adatalapú, önvezérelt gépekkel és precíziós technológiákkal történő terményelőállítás éppen ezekre a problémákra adhat választ. A digitalizáció ugyanis csökkenti a termelés kockázatát, ugyanakkor fenntarthatóvá is teheti a folyamatot. Ezek mellett átláthatóbbá válik a gazdálkodási rendszer, nő a hozambiztonság és csökken a munkaerőigény.

 
A rendezvényen felszólalt még Lilik Gábor Magyarország bécsi nagykövetségének külgazdasági attaséja, Szekér Bálint, a CED kismartoni irodájának vezetője és Erzse Tibor, az OL Munkaidő Kft. ügyvezető igazgatója.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.