Smart City Challenge döntő a Digitális Iránytű Ágazati Fórumon

2021.11.17

Második alkalommal szervezte meg közösen a Digitális Jólét Program és a Mathias Corvinus Collegium a Smart City Challenge vetélkedőt, amelynek döntőjét a Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont és a Digitális Exportfejlesztési Tudásközpont közös rendezvényén, a Digitális Iránytű Ágazati Fórumon tartották november 12-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A közel 90 fő által online követett rendezvényen digitális falufejlesztés és hulladék kezelő applikáció ötletét dolgozták ki a Smart City Challange győztes csapatai.

 

Vékonyné Hegedűs Éva, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese a fórumot megnyitó beszédében felhívta a figyelmet, hogy a csapatok – az előzetes pályamunkák alapján – a versenyen olyan fejlesztési ötleteket mutattak be, amelyek a digitalizáció eszközeivel teszik élhetőbbé a településeket. „Okos város, digitális falu, okos gazdaság, közigazgatás és oktatás olyan fogalmak, amelyek az utóbbi években jelentek meg, de mostanra már természetes részei a településfejlesztési terveknek” – emelte ki az ügyvezető-helyettes. A döntőbe – két kategóriában, falvak és kis- és középvárosok fejlesztései – négy-négy csapat jutott be különböző magyarországi és külhoni egyetemekről.

 

Siklósi Viktória, a Mathias Corvinus Collegium kollégiumigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, az MCC nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatók kezdeményezéseit felkarolja, hiszen így nemcsak pozitív visszacsatolást kapnak, de azt is végig követhetik, ahogy egy jó ötletből késztermék vagy megvalósult projekt lesz. „A Smart City Challenge is egy ilyen diákprojekt, és azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon fontos lehetőség azoknak a fiataloknak is, akik most csöppentek bele az okos város témakörébe” – emelte ki az igazgató, aki megköszönte az értékes pályamunkákat a készítőknek. A rendezvényen nyitóelőadását Prof. Cséfalvay Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium Technológiai Jövők Műhelyének vezetője tartotta, amelyben az okos településfejlesztések hazai trendjeit foglalta össze.

 

Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen dr. Kása Ferenc, a Mesterséges Intelligencia Divízió vezetője, Mácz Ákos, a Magyarországi 5G Koalíció szakmai vezetője és Drotár István, a Magyarországi Drón Koalíció szakmai vezetője Nemes Lászlóval, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöki megbízottjával a három terület kapcsolódási pontjait járta körbe, valamint, hogy mindezekbe hogyan tudnak a települési vezetők csatlakozni, valamint a lakosságot minél jobban bevonni. E fejlesztések akkor lesznek eredményesek az egyes településeken, ha elkötelezett és felkészült önkormányzatok mellett a tájékozatott lakosság, mint a tényleges végfelhasználói kör igénybe veszi a fejlesztések eredményeit. Az érdeklődők megismerhették az Év Digitális Faluja nyertesét az innovatív gazdasági ökoszisztéma kategóriában, vagyis Rábapordányt. A település Magyarországon egyedülálló, és Európában is ritkaságnak számító sertéstelepet épített a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. megvalósításában. A beruházás eredményeként gyakorlatilag minden olyan külső tényezőt kizártak, amely az állatokra veszélyes lehet, valamint – a levegőt is – fertőtlenítő rendszerrel látták el a sertéstelep zárt tereit. Minden folyamatot automatizáltak, a fűtést, a szellőztetést, a takarmánykiosztást is.  A települést és a fejlesztéseket Visy László polgármester mutatta be.

 

A Smart City Challenge döntőjébe a kis- és középvárosok kategóriában a Ludovika Collegium a szolgáltatókat a városi polgárokkal összekötő applikációja, a Business Woman az élhetőbb környezet megteremtését célul kitűző, összetett programja, a SaViJo drónfutár alkalmazása és az eCO-LAB Partners hulladékkezelő rendszere került. A falvak kategória döntőjében pedig a „B” csapat a falumentő programjával, a Trojka az integrált falusi hulladékkezelő rendszerével, az Agora és az Innovative future a falvak elnéptelenedését okos eszközök segítségével mérséklő átfogó elképzelésével szerepelt. A zsűri döntése alapján a Sapientia Egyetem hallgatói által alkotott Innovative future, míg a kis- és középvárosok kategóriában Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak eCO-LAB Partners nevű csapat diadalmaskodott, a BKV különdíját pedig szintén Budapesti Corvinus Egyetem „B” csapat nyerte el.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.