Sikerrel zajlott le a DJP és a NAVÜ közös rendezésében megvalósuló V4-es digitális csúcstalálkozó

2021.07.30

A tavalyi évben nagy sikerrel megrendezett DPAS Workshop folytatásaként az idén július 27-én került sor a Digital Public Administration Summit V4 Summer Workshop elnevezésű nemzetközi online konferenciára, melyen a magyar, cseh, lengyel és szlovák szakértők többek között a közigazgatásban található mesterséges intelligencia megoldásokat, valamint a közadatok és a gazdasági jelenlét összefüggéseit vitatták meg több mint 350 virtuális résztvevő előtt.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség és a Digitális Jólét Program közös szervezésében létrejövő nemzetközi konferencián Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára nyitóbeszédében a V4-es szövetség sokrétűségét és jelentőségét hangsúlyozta, mely túlmutat a politikai színtéren. 

 

 

Az eseményen többek között köszöntőt tartott dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Beszédében kiemelte: „minket, V4-es tagállamokat nemcsak a történelem, a gazdaság és kultúra kovácsol össze, hanem a digitalizáció is: Egy folyamatos megújulásra ösztönző vállalás, ahogyan a V4-es tagországok együttműködése is”. Hangsúlyozta, hogy a workshop célja a digitalizáció közigazgatás szolgálatába állítása és annak előnyeit élvezve olyan közös mesterséges intelligencia alapú, adatmeghajtású platformok létrehozása, amelyekkel jelentős gazdasági növekedést is el lehet érni. A digitalizációért felelős helyettes államtitkár elmondta, a digitalizáció lehetőség, nem veszély, a célunk pedig az, hogy úttörők legyünk a V4-ekkel együtt. Hozzátette, a magyar közigazgatás egyelőre még a digitalizáció bevezetési fázisában van, a folyamat végső célja, hogy az ügyfelek a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásban részesülhessenek. 

 

A virtuális térben megrendezett konferencia alkalmával két felvezető előadás és két kerekasztalbeszélgetés során a digitális közigazgatás és a közadatportálokhoz kapcsolódó alkalmazásokon és jó gyakorlatokon kívül olyan témákat is érintettek, mint a közadatok bevonása az adatáramlásba, vagy hogy milyen hatással van a közadatok rendelkezésre bocsátása a piacra és a gazdaságra.

 

A közigazgatási szektor is felismerte, hogy mennyire értékesek az adatok, és megértette azt is, hogy ezeket az információkat meg kell osztani ahhoz, hogy összehasonlíthatóak, és az üzleti életben is felhasználhatók legyenek – így jellemezte az adatgazdaság közigazgatási létjogosultságát Kottra Gergő, a Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének távközlési és információs társadalom szakdiplomataája. Előadásában a magyar digitális adatok hasznosításával kapcsolatban három fő területet emelt ki: az egészségügyi adatokat, az inkubációs fejlesztésekkel kapcsolatos adatokat és a digitális mezőgazdaságot. Kifejtette, hogy a koronavírus járvány ezeken a területeken is jelentős károkat okozott: míg az EU-adatpiac értéke 2019-ben 58 milliárd euró volt, addig a poszt-Covid érában az európai adatpiacok 7,1 százalékkal csökkentek, ami becslések szerint 54 milliárd euró visszaesést jelent, amelynek gazdasági hatásait csak évek múlva fogjuk érezni.

 

A konferencia szakértői résztvevői között Jakub Malina, a cseh Belügyminisztérium adat szakértő tisztviselője képviselte Csehországot. Szlovákiából Milan Andrejkovič, a Befektetési Minisztérium Adatügyi Iroda vezetője vett részt, míg a V4-ek lengyel képviselői Sylwia Stefaniak, a Miniszterelnöki Kancellária Innovatív Megoldások Főosztályának szakértője és Aleksandra Chmielecka, a Miniszterelnöki Kancellária Adatkezelési Főosztályának szakértője voltak. Magyarországról dr. Csiszér Gábor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infokommunikációs Szabályozási és Szervezési Főosztály megbízottvezetője, illetve Ződi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa szólaltak fel a szakmai diskurzusok során. Rajtuk kívül még előadást tartott Gaál Barna, a Belügyminisztérium E-közigazgatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese, és beszédet mondott Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője is. 

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.