Véget ért az Agrovirtus egyetemi agrárverseny

2019.11.19

Lezárult az Agrovirtus egyetemi agrárverseny, amely döntőjét november 20-án, szerdán tartották a gödöllői Szent István Egyetemen. A rendezvény zsűrijének elnöke Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője volt.


Gál András Levente megnyitó beszédében hangsúlyozta, a mezőgazdaság az egyik legfontosabb iparág az országban. Ezért is fontos, hogy a kormány augusztus elején elfogadta Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját.


„Egy nagyszerű folyamat elején vagyunk, és azt gondolom, hogy szükség van Magyarországon egy jó versenyrendszerre, hiszen a digitalizáció egy technológia vezérelt, versenyelvű és profitközpontú folyamat” – fogalmazott. A fejlett technológiák – mint a precíziós mezőgazdaság – bevezetésének fő szempontjai továbbra is a versenyképesség és a fenntarthatóság kell, hogy legyenek – fűzte hozzá.


A verseny selejtezője egy hónapig tartott, és a mintegy 100 induló csapatból a legjobban teljesítő tíz vehetett részt a november 18-án és 19-én megrendezett Agrovirtus Akadémián. A döntőn - amelyen már csak öt csapat szerepelt - az volt a feladat, hogy 200 millió forintból növeljék egy főként növénytermesztéssel foglalkozó vidéki gazdaság bevételét egyetlen év alatt. A fejlesztéseknél például szem előtt kellett tartani, hogy Magyarország – az uniós elvárásnak megfelelően - 2020 és 2030 között 32 százalékkal kívánja csökkenteni az ammónia kibocsátást.


A verseny első és harmadik helyezett is a Szent István Egyetem csapata lett, míg a második helyet Corvinus Egyetem csapat szerezte meg.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.