Okos Közlekedési Tudományos Konferenciát tartottak a DJP támogatásával

2019.03.11

Okos Közlekedési Tudományos Konferencia címmel tartottak önvezető járművek fejlesztéséhez kapcsolódó programot a zalaegerszegi járműipari tesztpályán március 8-án. Az Edutus Egyetem, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége által, a Digitális Jólét Program támogatásával rendezett egész napos tudományos konferencián hat egyetem doktoranduszai tartottak előadásokat két szekcióban a kutatási témakörükből.


A vendégeket elsőként Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, s röviden ismertette a megyeszékhely történetét, majd a város gazdasági fejlődéséről szólt. Elmondta: Zalaegerszegen egyszerre tartják fontosnak a múltat és a hagyományokat, de a városvezetés a jelenre és a jövőre is koncentrál, utóbbinak példája a tesztpálya és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések.


Balaicz Zoltán, Balla Esztella, a doktorandusz szövetség műszaki tudományok osztályának elnöke, Szabó Péter, Hamar Zoltán és Vigh László egy autóra szerelt mobil digitalizáló berendezés előtt
Fotó: Katona Tibor


Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos ismertette a járműipari tesztpálya építésének helyzetét. Mint elmondta, mintegy 50 százaléka készült el a létesítménynek, s szólt a pálya egyes elemeiről, valamint az ugyancsak épülő M76-os gyorsforgalmi útról.


Szabó Péter, a konferenciát rendező doktorandusz szövetség elnöke szervezetük 1994-es létrejöttéről és céljairól beszélt. A fiatal kutatók érdekképviseletéről, érdekvédelméről szeretnének gondoskodni, ezt tűzték ki célul. Mára mintegy hatszáz tagot számlál a szövetség huszonkét tudományos osztálya.

Hamar Zoltán, a tesztpálya műszaki vezetője a járműtesztek hazai előzményeiről, valamint a kutatások és az ipar kapcsolatáról tartott ismertetőt, őt követően pedig dr. Vigh László, az Edutus Egyetem rektorhelyettese adott tájékoztatást a felsőoktatási intézményben folyó munkáról.


Forás: Zaol.hu

Digitális Jólét Nonprofit Kft.