Rekordszámú regisztráló a FISU budapesti fórumán

2020.08.06

Rekordot döntött a regisztráltak száma a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) jövő heti, három napos, budapesti fóruma kapcsán, amelynek augusztus 12-től a Testnevelési Egyetem ad otthont. A 2020 FISU World Forumra ez ideig 95 országból több, mint 1200 regisztráció érkezett.


A 174 tagországot felölelő Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségnek a Testnevelési Egyetemmel együtt, tavaly ítélte oda a XV. FISU World Forum rendezési jogát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával zajló Digitális Jólét Program (DJP) szakmai partnerségével augusztus 12. és 14. között a járványhelyzet miatt a világfórumot Magyarországon digitálisan rendezik meg.


Mindazok, akik regisztrálnak a fórumra, a virtuális tér izgalmas világa révén megismerhetik más országok gyakorlatait az egészséges egyetemi campusok működésével kapcsolatosan, valamint azokat a legjobb gyakorlatokat is, amelyek a hallgatók és oktatók rendszeres testmozgásának ösztönzéséről szólnak. A legfrissebb adatok szerint 95 ország delegációja már bizonyosan részt vesz az online rendezvényen, az érdeklődők száma pedig már elérte a 1245 főt is, amiből közel 600 az egyetemi, főiskolai hallgatók száma.  A FISU 1992 óta kétévente rendezi meg a FISU World Fórumot, s az elmúlt 14 alkalommal még soha ilyen magas érdeklődés nem mutatkozott a hallgatói Fórum iránt.


A Forum rendezvény nyitóünnepségén Oleg Matytsin, a FISU elnöke, Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára  és Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a magyar Testnevelési Egyetem rektora élő adásban köszönti a résztvevőket. Videóüzenetben - beszédet mond továbbá Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és kerekasztal beszélgetésen vesz részt Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, valamint Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője.


A szervezők tervei szerint a FISU első digitális világfóruma az e-sport kedvelőire is gondolt, az érdeklődők megmérettethetik magukat a FIFA 20-on és a digitális sakk bajnokságon is az online játékteremben Dr. Dénes Ferenc, a DJP Digitális Sport Tudásközpont vezetőjének javaslatára.


Az esemény platformján mindezeken túl a tervek szerint előreláthatóan 20 sport területen tevékenykedő, magyar piaci, felsőoktatási szereplő (Datamagic Kft, DEAC - Debreceni Sportcentrum, DE STECENTER, HPB Sportmanagement Kft., Magyar Sportmárka Zrt., Nemzeti Kézilabda Akadémia, Peter's Aquafitt Kft., Teqball, virtualfutok.hu, Webpont Informatikai Kft., Startup Centrum, Debreceni Egyetem, Zalehy Kft., DMLAB, Mobile Motion Lab, Gábor Dénes Főiskola, Pressenger, Mysoccersystem, Smart Active Park) is bemutatkozik a nemzetközi közönség érdeklődésére számítva.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.