Digital Public Administration Summit: A digitalizáció nem választás kérdése

2020.12.03

A digitalizáció mára már meghódította a világot, a piacokat és a versenyszférát is, itt az ideje, hogy aktív beszédtémájává váljon a jó kormányzásnak és a jó közigazgatásnak is – jelentette ki Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, az I. Digital Public Administration Summit (DPAS) 1st online Workshopon tartott köszöntőjében.

 

A miniszter szerint Magyarország Kormánya sikeresen felismerte a digitalizációban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, ennek eredményeképp került kidolgozásra Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája is. Hozzátette: a stratégia egyik legfontabb célja hazánk adatgazdaságának elindítása. Mindehhez elengedhetetlen a digitális államkormányzás, vagyis az állam szakmai és politikai működése során előállított adatok minden eddiginél hatékonyabb felhasználása. A közigazgatás szerteágazó és sokrétű működése analóg eszközökkel ma már nem kivitelezhető, új eszközökre és új intézményekre van szükség. Prof. Dr. Palkovics László hangsúlyozta, a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet soha nem látott mértékben fedte fel a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált, a védekezés és a gazdaság újraindításának motorját a mesterséges intelligencia-alapú alkalmazások és megoldások adhatják.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Belügyminisztérium (BM), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Digitális Jólét Program (DJP) hagyományteremtő céllal december 3-án rendezett online nemzetközi közigazgatás-fejlesztési konferenciáján bemutatásra került a Magyarország Kormánya által 2015 végén – az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon eredményei alapján – elindított, a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program (DJP) következő mérföldkövének tekinthető, az NKE-vel közösen kidolgozott Digitális Jólét Program 2030 tervezete is.

 

Dr. Koltay András, az NKE rektora köszöntőjében kiemelte, az Egyetem egyik alapfeladata a közszolgáltatások digitalizációját szolgáló oktatási és kutatási programok fejlesztése, ezért támogat olyan közép- és hosszútávú akciókat, mint a Digitális Jólét Program 2030. Hozzátette, Magyarország a digitalizációval kapcsolatos fejlesztések terén jól halad. „A jövőben is a kormányzati, felsőoktatási és vállalati szereplők közös stratégiai tervezésére van szükség, amely 2030-ra Magyarországot az EU legfejlettebb digitális kultúrájú országainak élvonalába emeli. A tét kettős: a nemzeti versenyképesség erősödése és az ország digitális fejlettségének még további növekedése, valamint a digitalizációs hátrányok csökkentése.”


„Míg néhány évvel ezelőtt pusztán csak azt tudtuk mondani, hogy a digitalizációban való proaktív részvétel egy nemzet versenyképességének alapfeltétele, addig ma, 2020-ban már azt szükséges mondanunk, hogy a digitalizáció legalább annyira szuverenitási, mint amennyire versenyképességi kérdés.   E kihívásokra adott válaszul készült el a Digitális Jólét Program 2030, melynek egyik fő feladata, hogy a hazai közigazgatást felkészítse a digitalizáció okozta globális kihívásokra és lehetőségekre, a közigazgatás működési és beavatkozási területeit is a DJP 2030 által kialakított 3x3-as értelmezési dimenzióban alakítsa ki. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai partner lehet a DJP 2030 értelmezési keretébe illesztett fejlesztések nyomon követésében, mérésében – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP), illetve a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) szakmai vezetője. Hozzátette: a DJP kiindulási pontja, hogy az állam felelős a polgárok digitális jólétéért is, ezért a DJP2030 központi témája a digitális államkormányzás. A DJP 2030 hármas felosztásban, az ember-gép-rendszer viszonylatában határozza meg stratégiai céljait és beavatkozási területeit.  A DJP a következő években is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy Magyarország minél felkészültebb legyen az elkerülhetetlen digitális átalakulásra.

 

Először Magyarországon rendeztek olyan konferenciát, amely dedikáltan a digitális közigazgatás, a digitális államkormányzás témájával foglalkozik. A konferencia célja a hazai és nemzetközi innovatív megoldások, valamint a közigazgatást érintő digitalizációs lehetőségek, trendek és jó gyakorlatok bemutatása mellett az állami szektor és a vállalati szféra együttműködésének segítése volt, minden olyan digitalizációs terület megjelenítésével (mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, adatalapú közigazgatás, adatvezérelt digitális egészségügyi ellátás, hálózatkutatás), amely a közigazgatást, az állam és az önkormányzatok működését is érinti. A rendezvényen felszólalt többek között Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára, Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi és Közigazgatási Kar dékánja, Prof. Dr. Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora és több neves nemzetközi szakember is, köztük Dr. Jonathan Reichental, az O’Reilly Media informatikai igazgatója, Philippe Fournand, a Blue-sight Conseil vezérigazgatója, vagy
Liu Yunan, a kínai Állami Információs Központ Igazgatója.

Az előadások hamarosan megtekinthetőek lesznek a konferencia hivatalos oldalán.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.