VIII. DGYS Szakmai Fórum: digitális gyermekvédelem a gyermekvédelmi szakellátásban

2022.04.29

2018 óta a Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának (DGYS) keretében szervezett rendszeres Szakmai Fórumokon cserélhetnek tapasztalatot olyan közigazgatási, tudományos vagy a témához kapcsolódó egyéb területen működő szakemberek, akiknek a véleménye nagymértékben segíti a Stratégia Intézkedési Tervének hatékony és eredményes végrehajtását is.

2022. április 12-én immáron nyolcadik Fórumunkon mutattuk be a DGYS keretében zajló projektek jelenlegi állását és folytattunk kötetlen hangvételű szakértői vitát a közösségi médiaszolgáltatások aktuális kérdéseiről, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban élő kiskorúak médiahasználatáról, és az őket különösen érintő digitális kockázatokat feltáró akciókutatás eredményeiről.


Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője köszöntő beszédében kiemelte, hogy a digitális gyermekvédelem a néhány év alatt közel 300 fejlesztést produkáló Digitális Jólét Program egyik fundamentuma, amely érdemi válaszokat ad a kiskorúak fejlődésére komoly kockázatokat is jelentő digitalizációs jelenségekre.

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint alapvető, hogy a digitális gyermekvédelemnek legyen olyan nagyívű víziója és eszköztára, amellyel hozzájárulhat ahhoz, hogy az információs társadalomban élő gyermekeknek és fiataloknak az internet, a digitális kultúra elsősorban élhető, emberarcú, szerethető környezetet jelentsen, és ne váljon a dezinformáció, a buborékokba zárkózás, illetve az igénytelen szórakozás szinonimájává.


A Szakmai Fórum részvevőivel Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója osztotta meg zárógondolatait, aki társadalomtudósként és intézményvezetőként is üdvözölte a gyermekvédelmi szakellátásban élő kiskorúakat érintő digitális gyermekvédelmi fókuszú kutatást, amely hozzájárulhat a Szolgáltató és a DJP közötti későbbi együttműködéshez is.

A részvevő neves szakemberek visszajelzései alapján kiemelten fontos a digitális gyermekvédelem kérdéseivel, eredményeivel foglalkozni, ezért a Digitális Jólét Program a jövőben is rendszeresen teret ad majd a tapasztalatcserének a Szakmai Fórumjai keretében.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.