Ötmilliárd forint a digitális pontok bővítésére

2017.10.09

A miniszterelnöki biztos a Digitális Jólét Program Hálózat I. Országos Szakmai Találkozóján és a Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése projekt nyitórendezvényén kiemelte: jelenleg 1173 településen, 1415 Digitális Jólét Program Pontban 2116 Digitális Jólét Program Mentor  segíti a kompetencia-fejlesztési programok megvalósítását, és szeretnék elérni, hogy mindenki a digitalizáció nyertese legyen.

 

Fotó: Hossala Tamás/NFM

 

Hozzátette: a fejlesztési programok végrehajtása lendületet vett, a fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy Magyarországon minden polgár a digitalizáció nyertese lehessen és rendelkezzen megfelelő digitális kompetenciákkal.

 

A miniszterelnöki biztos szerint a következő években át kell alakítani a köznevelési rendszert, hogy az biztosítsa a megfelelő szintű digitális tudás elérését. A digitalizáció a 21. században a gazdaságok versenyképességének záloga, ezért a digitális átalakulás az egyik legjelentősebb gazdaságfejlesztési program - mondta.

 

A magyar mobilinternet hálózat színvonala a világon a 3. legfejlettebb, és ezt a színvonalat a folyamatban lévő fejlesztésekkel tartani is fogja. A Szupergyors Internet Programban zajló fejlesztésekkel az unió által kitűzött 2020-as határidőhöz képest már 2018. december 31-ig minden magyar háztartásba eljut a szupergyors internet - jelezte.

 

Közölte azt is, hogy a Digitális Jólét Program Pontok számát a jövőben bővíteni tervezik, összesen 1500 program pont infrastrukturális fejlesztése valósul meg a következő egy évben, a 21. század követelményeinek megfelelő sávszélesség, wifi kiépítésére, és felszerelésére kerül sor, és továbbképzik az ott dolgozó mentorokat is.

 

A DJP Pontok hálózata az e-Magyarország pontok nélkül nem valósulhatott volna meg. Szeretnék elérni, hogy mindenki ki tudja használni a digitalizációban rejlő lehetőségeket, társadalmi helyzetétől függetlenül. Ez csak a Digitális Jólét Program Pontok hálózata munkájával valósulhat meg - húzta alá.

 

Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 1500 Digitális jólét program ponton indulhat el a fejlesztés, 5 milliárd forintból, amely 85 százalékban uniós forrásból valósul meg. A megújuló közösségi tereken a legújabb eszközökön, a leggyorsabb hálózaton professzionális segítséggel lesz lehetősége mindenkinek a digitális világgal megismerkedni - mondta.

 

Fotó: Hossala Tamás/NFM

 

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke ismertette: az egyik legfontosabb feladatuk a kor igényeinek megfelelő internetelérés biztosítása a mintegy ötezer magyar iskolában, a hálózat fejlesztéséhez szükséges források rendelkezésre állnak.

 

Frohmann Richárd a Digitalizációs Jólét Koordinációs Központ vezetője elmondta: a 2003-óta működő e-Magyarország hálózatok újraélednek a programmal, október 2-tól átvették a KIFÜ-től a hálózat működtetésének feladatait.

 

Az országos találkozóra közel 400-an regisztráltak. Jelenleg 1173 településen 1415 DJP ponton 2116 regisztrált mentor dolgozik, segíti a kompetencia fejlesztési programok végrehajtását.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése