Kísérleti 5G labor lesz a Műegyetemen, bővül az 5G hálózat Budapesten

2020.10.22

Az 5G-re épülő megoldások és innovációk megvalósításához járul hozzá az 5G Koalíció tagjainak most létrejött partneri együttműködése, melynek keretében a Műegyetemen 5G fejlesztési környezetet alakítanak ki – közölte Mácz Ákos, a Digitális Jólét Programot megvalósító Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Infrastruktúra Divíziójának vezetője, az 5G Koalíció szakmai vezetője annak kapcsán, hogy nemrégiben sajtótájékoztatón jelentették be, bővül az 5G hálózat Budapesten, és kísérleti 5G hálózat valamint 5G labor is létrejön a Műegyetemen.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormányzat és a tárca azon dolgozik, hogy a piaci együttműködések is Magyarország fejlődését, gazdasági növekedését, a lakosság, a vállalkozások, a távközlési szolgáltatók érdekeit szolgálják. „A kutatás-fejlesztés és az innováció adja az 5G hálózat majdani értékének 90 százalékát” – hangsúlyozta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.


A következő hetekben Budapesten és a környékén egyaránt elérhető lesz a Vodafone kereskedelmi 5G hálózata mintegy 200 új bázisállomás bekapcsolásával. A fejlesztés jeles elemeként a szolgáltató saját frekvenciakészletéből 40 Megahertzet (MHz) biztosít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) épülő, kísérleti 5G hálózat és laboratórium létrehozásához is.


A Vodafone frekvenciájával a BME új hálózata a Szabadság hídtól a Rákóczi hídig alkalmas lesz az egyetem beltéri kísérleti 5G hálózata működtetésére, és a létrejövő nyitott innovációs környezet, valamint 5G labor létrehozására. Az 5G frekvenciasáv jelentős lökést ad egyebek mellett az egyetemi 5G kutatásoknak és az innovációnak is. Itt gépek, sőt, akár önvezető járművek kommunikálhatnak majd egymással, az 5G fókuszában a modern ipari digitalizáció kommunikációs platformjának megteremtése által. Az 5G teszthálózat elősegíti azt is, hogy 2021-től a BME bekapcsolódjon az Európai Unió innovációs keretprogramja, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési programokba és kezdeményezésekbe.


A sajtótájékoztatót meghirdető társaság kiemelte, hogy az 5G lefedettséget szigetszerű terjeszkedéssel tervezik bővíteni, ennek jegyében kapcsolnak fel Budapesten és környékén a jövőben mintegy 200 bázisállomást. A hardveres kiépítést már befejezték, most a szoftver tesztelése tart.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése